Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 18. 09:47 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton nyugat felől eleinte egyre többfelé várható kiadós havazás, néhol 10-15 cm-t meghaladó friss hó is lehullhat; délután aztán nyugat felől vékonyodni kezd a felhőzet és egyre többfelé megszűnik a havazás, este már csak keleten várható további csapadék. Az északnyugatira forduló szél kezdetben élénk lehet, délután -1 -6°C-ot mérhetünk. Vasárnap reggel már csak északkeleten lehet kisebb havazás, hószállingózás, másutt kevés lesz a felhő hazánk felett, így ismét kemény fagyokra ébredhetünk. Gyenge vagy mérsékelt légmozgás mellett -10 és -15°C közé hűl a levegő, de északon kissé hidegebb is lehet. Napközben változóan felhős időre készülhetünk, elszórtan, de inkább az Északi-középhegységben alakulhat ki egy-egy hózápor. Nyugaton megélénkül a délies szél, a Kisalföldön erős lökések is kísérhetik. 0 és -6°C közötti maximumhőmérsékletek valószínűek.
Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton kettősfronti hatás várható, ezért sokunknál türelmetlenség, ingerlékenység, fáradékonyság jelentkezhet. Kialvatlanok, rosszkedvűek is lehetünk, az érzékenyebbeknél fejfájás és migrén is felléphet. Erősödnek a reumatikus és görcsös panaszok, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők is ügyeljenek jobban magukra! A hideg időben könnyen kiszáradhat bőrünk, nyálkahártya-irritáció is előfordulhat. Egész nap fagyos idő várható, öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megbetegedhetünk! Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szombaton reggel már az ország nagy részén havazásra ébredhetünk, így sokfelé télies útviszonyokkal, csúszós, havas, latyakos útszakaszokkal találkozhatunk. Csak az induljon útnak holnap, akinek muszáj, nehéz lesz a közlekedés, jelentős havazás várható!Az időnként megélénkülő szél néhol hófúvást is okozhat! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!