Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 18. 14:52

Hittel és szorgalommal

Képgaléria
Hittel és szorgalommal
Dusnok neve a „dušenik”- lélekadó - szóból származik. Az első írásos emlékek a XII. századból valók a településről, melyet szinte körbe ölel a Vajas nevű folyócska. Ennek köszönhetően a környező földek öntözhetőek, az itteni gyermekek víz mellett nőnek fel, így nyáron fürdőznek, horgásznak, hideg télen pedig a korcsolya kerül elő.

 

Ősszel és tavasszal jó nagyot lehet sétálni a folyócska gyönyörű partja mentén kialakított több kilométeres sétányon. Aki a településre betér, gondozott kis parkokat, tereket talál fából vagy kőből falazott emlékművekkel, és biztosan megakad tekintete Dusnok két legrégebbi épületén: a 110 éves községházán és a kétszáz éves templomon. Közös bennük, hogy az idén a helyi önkormányzatnak köszönhetően mindkettő jelentősen megújult. Dr. Semjén Zsolt az ünnepélyes átadásukon egy érdekes párhuzamot említett, miszerint Szent István királyunk egyszerre épített államot és egyházat, és nálunk is egyszerre újult meg a két épület.

Dr. Bárth János megírta a település történetét és néprajzát, ismeri az elmúlt korok lakosait is, és egyetlen szóval így jellemzi a dusnokiakat: szorgalmasok. Másik sajátosságunk a valláshoz való ragaszkodás. A falu lakosságának nagy része római katolikus, csak néhány nazarénust és más vallásút találhatunk itt. Hagyományainkhoz is ragaszkodunk, melyet jól bizonyít a "Rác Pünkösd" rendezvénysorozat, amelyen minden évben együtt ünnepelik múltjukat és jelenüketa résztvevők fergetegesnépzene és néptánc kíséretében.

- Közintézményeink (iskola, óvoda, idősek otthona, polgármesteri hivatal) felújítása, részben akadálymentesítése 2010-ben elkészült.  A következő esztendő legfontosabb feladata a művelődési ház felújítása lesz - nyilatkozta kiadványunknak Palotai Péter polgármester. - Biztosan megvalósuló beruházás továbbá, az óvodai játszótér felújítása, amelyre csaknem négymillió forintot nyertünk, valamint a barai szabadidőparkban játszótér és park kialakítása, melyre 12 millió forint áll rendelkezésünkre. A szokásos évi rendezvényeket is megtartjuk. Ezek a Rác Fonó, a Rác Pünkösd, a fáklyás csónakázás Szent Iván napján, valamint az augusztus 20-i új kenyér ünnep és a szüreti felvonulás.

Kövessen minket a Facebookon is!