Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 19. 09:47

Tisztelet és segítőkészség

Képgaléria
Tisztelet és segítőkészség
Dicséretesen munkál a közösségért való gondolkodás, az egymás iránti tisztelet és segítőkészség a felsőlajosi polgárokban. Ennek köszönhető, hogy évek óta a rendezett, szépen fejlődő kisközségek között emlegetik ezt a települést. Már 1986-ban, a település önállóvá válásakor megfogalmazódott az itt élő emberekbe egy templom építésének igénye, s a helyét is kijelölték, közvetlenül a faluház szomszédságában. Ez a terület 2006-ban került az egyház tulajdonába egy felajánlás jóvoltából: a leendő templomkert egyharmadát Zsikla Béláné adományozta. A Felsőlajosi Templomért Alapítványt Csordás László néhai polgármester kezdeményezésére hívták életre, miután egy köztiszteletnek örvendő, hithű helyi vállalkozó, Nagy László és felesége 20 millió forintot utalt át e nemes cél megvalósítása érdekében, döntő lendületet adva a templomépítéshez.

 

- Sajnos a legendás kezdeményező nem érhette meg a felépült templomunk idei, júniusi avatását, ugyanis másfél héttel korábban elhunyt – nyilatkozta kiadványunknak Juhász Gyula, a település új polgármestere. – Én 12 éve vagyok helyi képviselő, s engem is az a megtiszteltetés ért, hogy a templomépítő alapítvány kuratóriumának tagja lehettem már az elején. Egyébként sok helyi polgár biztatása mellett, egy őszinte eltökéltség vezetett, amikor a mostani, októberi választásokon jelöltettem magam polgármesternek, mégpedig az, hogy az elhunyt Csordás László elképzeléseit is követve szolgáljam településünk fejlődését. Én is napi kapcsolatokat ápolva igyekszem tenni a dolgomat, követve elődöm példáját, mert ezt igénylik a felsőlajosiak. A mi településünk ugyanis, egy nagy család, gondokkal és örömökkel, amiket közösen kell kezelnünk. Az új templom felépítése is úgy történt, hogy mindenki a sajátjának érezte ezt az ügyet, aki pénzzel nem tudott segíteni, az kétkezi munkájával járult hozzá a megvalósításához. A templom szentelésén, itt tolongott szinte az egész falu. A Szent László nevet viselő templomunkba, azóta is szép számmal járnak a hívők a vasárnapi misékre.

- Persze teendőkből nem maradt hiány. Hiszen jelenleg – a 60 milliós összköltségű beruházásnak - csak körülbelül 80 százalékban mondható késznek az Isten háza Felsőlajoson. Még padsorok kellenek, külső területrendezések, de szerintem ezek is megoldódnak idővel, ebben a nagy, összetartó közösségben, ahol a lakosok kb.70 százaléka katolikus vallású. Persze az emberek jogosan várják el minden tekintetben, hogy felkérjük őket a segítségre, s ne evidenciaként kezeljük önzetlenségüket.  

- Ami a községünk infrastruktúráját illeti, nem rossz a helyzetünk, hiszen van orvosi rendelő, posta, fiókgyógyszertár, takarékszövetkezet, fogorvosi rendelő  Felsőlajoson. Óvodánk és iskolánk tangintézményként működik, melyeknek a színvonala nagyon jó, amit a gyerekek felvételi eredményei is igazolnak.   

- Nagy feladat lesz az önkormányzatnak a következő esztendőket illetően, a csatornázás megoldása. Van továbbá még öt belterületi utunk, amiknek az aszfaltozása ugyancsak sürgető. Igyekszünk új vállalkozásokat idecsábítani, hogy mennél több felsőlajosi találjon munkát lakóhelyén. Ipari parkunkból egy 12 hektáros terület után érdeklődik pillanatnyilag egy nagyobb vállalkozás. Ami ha megvalósul – köszönhetően az autópálya és a vasút közelségének -, jelentős fellendülést eredményezhet településünk életében.

Kövessen minket a Facebookon is!