Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 20. 08:23 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, a Kisalföld környezetében lehet pár órás napsütés. Elsősorban keleten számíthatunk szórványosan csapadékra; egészen északon hó, délen eső hullhat, a köztes terülteken átmenetileg ónos eső is lehet. Kezdetben mérsékelt, később gyenge lesz a légmozgás. A hőmérséklet -2 és +3 °C közé emelkedik. Kedden reggel főleg keleten számíthatunk további csapadékra, északkeleten ónos eső, másutt eső hullhat. Északnyugaton erősen felhős, máshol többnyire párás, ködös időre van kilátás. A gyenge vagy mérsékelt szélben általában fagypont körül, északon jóval az alatt alakulnak a minimumok.

Napközben is folytatódik a borongós, felhős, párás idő, a hajnali köd többfelé tartósan megmaradhat. Szórványosan bárhol kialakulhat kisebb eső, néhol átmenetileg ónos eső is. A délies szél gyenge marad, 0 és +5°C közé melegszik a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn melegfronti hatásra készülhetünk: az érzékenyeknél szaporább szívműködés, emelkedő vérnyomás jelentkezhet, ingerlékenyebbé, nyugtalanabbakká válhatunk. Alvászavarok is felléphetnek, nő a reakcióidő, dekoncentráltabbak lehetünk. Kissé enyhül az idő, de még így is hideg lesz, könnyen kiszáradhat bőrünk, nyálkahártya-irritáció is előfordulhat. Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megbetegedhetünk! Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn északkeleten lehet gyenge havazás, délebbre inkább eső lesz már a jellemző, ám a köztes területeken akár ónos eső is hullhat, emiatt csúszós, lefagyott útszakaszokkal találkozhatunk, sokfelé továbbra is télies útviszonyokra kell készülni! Hajnalban helyenként sűrű ködfoltok képződhetnek, ezekben gyorsan lecsökkenhet a látástávolság. Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!