Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2010. december 29. 05:40 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán reggel nyugaton derült, gyengén felhős, míg keleten változóan felhős égre tekinthetünk fel, ott még kisebb hószállingózás előfordulhat. Gyenge lesz a légmozgás, elsősorban a Duna-Tisza közén és északkeleten képződhetnek zúzmarás ködfoltok. A minimum -6 és -11°C között várható, de a hóval borított, derült területeken akár -15 és -20°C közötti értékeket is mérhetünk. Napközben nyugaton hideg, ám napos időre készülhetünk, a középső területeken változóan felhős, míg keleten többnyire felhős-párás időre készülhetünk, helyenként a hó is szállingózhat.

 A Duna vonalában és attól nyugatra -1 és -6°C, tőle keletre -4 és -8°C várható. Csütörtökön reggel kevés felhő lesz hazánk felett, ismét elsősorban keleten képződhetnek zúzmarás, sűrű ködfoltok. A szél mindenütt gyenge lesz, erősen le tud hűlni a levegő: általában -7 és -12°C közé csökken a hőmérséklet, de néhol ismét mérhetünk majd -20°C közeli értékeket.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán nem várható fronthatás, de nagyon hideg napra készülhetünk: hajnalban kemény fagy várható és napközben is dideregni fogunk, ezért öltözzünk melegen, rétegesen! Bőrünk is könnyen kiszáradhat, gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról, ápolásról! Fogyasszunk gyümölcsöket, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett. Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megbetegedhetünk! Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szerdán reggel keleten még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás, ügyeljünk jobban az ilyen útszakaszokon! Helyenként sűrű zúzmarás ködfoltok képződhetnek, melyek területén hirtelen lecsökken a látástávolság, célszerű nagyobb követési távolságot tartani! Sokfelé télies, csúszós utak jellemzőek, mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!