Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 7. 06:01 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken reggel északkeleten-keleten hó és ónos eső, míg a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén eleinte többnyire ónos eső formájában hullik majd a csapadék. A déli-délkeleti szél délen élénk lesz, másutt mérséklődik. A minimumok nyugaton +2 és -3°C, a Duna vonalától keletre -1 és -6°C között alakulnak. Napközben is sok lesz felettünk a felhő, a Dunától keletre többfelé várható eső, zápor, északkeleten ónos eső. Az Alföld déli részén megélénkülhet a délies légmozgás; 4-10°C közé melegszik a levegő, de északkeleten ennél hidegebb várható.

 

Szombaton reggel főleg az északi és keleti országrészben számíthatunk esőre, szitálásra, a magasabb területeken esetleg ónos szitálásra; másutt erősen felhős-borongós lesz az ég. Délen megélénkülhet a légmozgás, a legalacsonyabb hőmérsékletek -1 és +5°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken továbbra is enyhébb légtömegek áramlanak hazánk fölé a magasban, emiatt erőteljes melegfronti hatásra készülhetünk. Csökkenhet munkakedvünk, dekoncentráltak lehetünk, rossz lehet közérzetünk. Az érzékenyeknél erős fejfájás, jelentkezhet, fokozódhatnak gyulladásos panaszaink. A napsütéses tájakon élőknek érdemes tenniük egy sétát a friss levegőn! Öltözködjünk rétegesen, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken reggelre a napközben megolvadt hólé többfelé ráfagyhat az utakra, emiatt sokfelé télies, csúszós utakra számíthatunk, átmenetileg ónos szitálás is előfordulhat: figyeljünk oda és mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! A megélénkülő, helyenként megerősödő szélben csökkenhet a menetstabilitás! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!