Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 10. 05:45 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn reggel ismét sokfelé képződnek sűrű ködfoltok, melyek főleg északon tartósabban meg is maradhatnak. Másutt is felhős időre ébredhetünk, de számottevő csapadék nem várható. -1 és +4°C közé csökken a hőmérséklet, de délnyugaton ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Napközben eleinte még lehetnek napsütéses időszakok, majd erősen megnövekszik a felhőzet, nyugat felől egyre többfelé eredhet el az eső. Északon helyenként folytatódik a borult, ködös idő, ott kisebb eső, ködszitálás is lehet. Délután a szél északkeletire fordul, a legmelegebb órákban 3-8°C-ot mérhetünk, de délnyugaton néhány fokkal melegebb is lehet.

  Kedden reggel az ország túlnyomó részén erősen felhős, borult égboltra ébredhetünk, többfelé számíthatunk kisebb esőre, záporesőre. A keleti-délkeleti szél gyenge marad, a minimumok -1 és 4°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás várható, csökkenhet vérnyomásunk, fáradékonyabbak lehetünk. Erősödhetnek görcsös panaszaink, gyakoribbá válhatnak a gyulladásos megbetegedések. A napsütéses területeken az elmúlt hideg időszak után aki teheti, mozduljon ki kicsit, jót fog tenni egy kis séta a szabadban. Északkeleten még mindig lehetnek párás, ködös, lehangoló területek. Öltözködjünk rétegesen, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn reggel többfelé találkozhatunk sűrű ködfoltokkal, melyek északon, északkeleten hosszabb ideig is megmaradhatnak. A ködös tájakon ügyeljünk jobban a közlekedésben! Nyugat felől egyre többfelé ered el az eső, emiatt csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Reggelre a napközben megolvadt hólé néhol ráfagyhat az utakra, emiatt csúszós utakra számíthatunk, figyeljünk oda és mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!