Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 10. 12:09

Alázat és felelősség

Alázat és felelősség
Mint ismeretes, tavaly októberben Hajóson, a felújított egykori érseki kastélyban tartotta alakuló ünnepi ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. A helyi választás eredményeként négy szervezet szerzett mandátumot a testületben. A 24 közgyűlési tagból a Fidesz 16-ot, az MSZP 4-et, a Jobbik 3-at, és az LMP 1-et delegált. A megyei közgyűlés elnökét a törvény értelmében saját tagjai sorából, titkos szavazással választja meg a testület. Bányai Gábor jelölését a képviselők egyhangúan támogatták. Vele készült az alábbi beszélgetés.

 

- Az egyhangú támogatás komoly siker és megtisztelő felelősség. Jó érzés, hogy bíznak bennem a szövetségem tagjai, és még az ellenzék képviselői is. Tudva, hogy ez elvárás is, aminek meg is kell tudnom felelni. De komoly siker volt tavasszal a parlamenti képviselői megválasztásom, mert úgy éreztem, hogy a választóim, Bácsalmás-Jánoshalma térségében ezzel elismerték azt a munkát, amit értük végeztem az elmúlt négy évben. Ezért is mondom, hogy komoly feladat, ha az ember a kapott bizalmat meg akarja hálálni.  

- Hogy viselte a család, hogy a választások övezte hónapokban a szokásosnál is többet kellett nélkülözniük a családfő jelenlétét?

- Feleségem és négy gyermekünk azt a hátteret adják nekem, amiből erőt tudok meríteni a mindennapok munkájához. A családom négy éve jól bírja ezt a nagyon nehéz életmódot, és méltányolja a közösség szolgálatáért hozott időáldozatokat. Az ebben az évben diktált tempó azonban nagy erőpróba volt mindannyiunk számára.

- Vannak-e olyan ügyek, amelyekre különösen büszke?

- Úgy látom, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok jó dolog indult el, közülük néhány már le is zárult. Rendkívül boldog vagyok, hogy alakító részese lehettem például egy olyan sikertörténetnek, mint a hajósi kastélyprogram, vagy a Veránka-szigeti lepusztult üdülő újjáépítése. Örülök annak is, hogy egy olyan nehéz gazdasági időszakban is, mint ami mögöttünk van, jutottak erőforrások intézményeink folyamatos fejlesztésére. És máris előttünk áll a következő embert próbáló kihívás, a megyei kórház építése. Eközben komoly feladatok várnak ránk az ország újjáépítésében.

- Ön nyilvános beszédeiben is gyakran kinyilvánítja Isten iránti elkötelezettségét. Hogyan segíti a hit politikusi pályáján?

- Adva van egy örökérvényű erkölcsi, szellemi tanítás, amihez mérem magam, illetve a cselekedeteimet. Az otthonról hozott és a tudatosan megélt hit számomra elsősorban a felelősségtudatban és a felebaráti szeretet megélésében nyilvánul meg. Legalább is én így látom magamat. Remélem, hogy a tetteimen is látják: nem csak vallásos, hanem hívő ember vagyok. Természetes ezért, hogy a beszédeimben is vállalom a hitemet, és tiszteletben tartom másokét.

- Milyen erényeket, tulajdonságokat tart nélkülözhetetlennek a politikában?

- A legfontosabb, ahogy a magánszférában is, úgy a politikában, a közigazgatásban is, minden közmegbízatást viselő, választott, vagy kinevezett ember alázattal viseltessen az emberrel, így a magyar közszolgálat a magyar emberekkel szemben. De ez a sor folytatódik a becsülettel, a jó erkölccsel, a tisztességgel.

- Mi a legnehezebb?

- Hamarosan letelik az a nyolc-tíz hónap, ami után a kormány tetteinek hatásai már megmutatkoznak. Az eddigi intézkedéseink azt a célt szolgálják, hogy a közös munkánk eredményeképpen az ország jöjjön ki abból a hatalmas csapdából, amibe belekerült az elmúlt években: az államadósságtól a gazdasági visszaesésig, az erkölcsi, szellemi válságról már nem is beszélve. A legnehezebb azt lesz megélni, hogy a választóink - a jó szándékunk ellenére, a lassan fogyó nehézségek miatt- egy része bizony el fog tőlünk fordulni. De mindezek ellenére az a távoli cél lebeg a szemem előtt, hogy Magyarországnak általunk is jobb lesz a holnapja, mint a tegnapja, miközben lépésről lépésre, kőről kőre haladunk, ahogy Szent Ferenc is tette. Nagyon hiszem, hogy boldogabb évek jönnek, hisz mi, magyarok, 15 millióan, a Himnuszunk éneklése közben, állandóan Isten áldását, a jó kedvet, a bőséget, a víg esztendőt kérjük. Megdolgoztunk már érte, és ha nehezen is, de én kivárom. 

Kövessen minket a Facebookon is!