Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 12. 12:09 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Két millió fa egy szupervonat miatt?

Két millió fa egy szupervonat miatt?
Talán csak csodálni lehet azt a brit kormányzati kezdeményezést, amely egy jövőben épülő Londont Birminghammel összekötő gyorsvasút megépítése feltételeként, 2 millió fa ültetését tervezi az útvonalon, hogy a fák megfogják a zajokat és a látványt is szebbé varázsolják.

Az óránként 250 mérfölddel suhanó vonat gyönyörű angol tájakat keresztez majd. Az ellenzék és számos zöld szervezet épp ezért aggódik, hogy Chiltern hills környéke Buckinghamshire, Warwickshire és Northamptonshire inkább veszteni, mint nyerni fog a hatalmas építkezéssel. Az ott lakók is számos alkalommal aggodalmukat fejezték ki a szupervonat miatt.

A kormány most egy faültetési programmal próbálja hűteni a kedélyeket. A tervek szerint 2 millió fát ültetnek majd el a vasúti út mellé, hogy az takarja a síneket és a száguldó járművet, valamint megfogja a zajokat. A szupervonatra azonban még várni kell, mert egyelőre csak a társadalmi egyeztetések zajlanak.

A legújabb fásító ötlet épp az ellenzőket próbálja megpuhítani. Tervezésre és döntésre még van idő, mivel a vasútrendszer kiépítése hat éven át tart majd, és az első szerelvény csak 2025-ben gördül ki.

Kövessen minket a Facebookon is!