Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 13. 05:14 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön reggelre ismét megnövekszik a felhőzet, északnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, a magasabban fekvő helyeken átmenetileg havas eső, hó is lehet. A délnyugati szél helyenként megélénkül. -2 és +3°C-ot mérhetünk a hajnali órákban. A nap folyamán a csapadékzóna tovább terjeszkedik kelet felé, és délután már az ország nagy részén számítani némi kell esőre, délen lehet kevesebb csapadék. Többfelé élénk, a Kisalföldön időnként erős délnyugati légmozgás mellett 3-8°C közé melegszik a levegő.

Pénteken reggel borongós időre ébredhetünk, még többfelé valószínű eső, zápor. Helyenként még élénk lökések kísérhetik a szelet, a szélcsendes helyeken pedig párássá válik a levegő, köd is képződhet. 0 és +5°C közötti legalacsonyabb hőmérsékletek valószínűek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön gyenge melegfronti hatásra kell készülni, emiatt álmatlanság, nyugtalanság jelentkezhet, fáradékonyabbakká válhatunk. Vérnyomás-emelkedést, szaporább szívműködést tapasztalhatunk. Az időnként élénk szél hatására fejfájás, migrén is felléphet, a csapadékos időben pedig megszaporodnak a reumatikus és görcsös problémák. Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, öltözködjünk rétegesen, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön az ország nagy részén esős, párás idő várható, ezért nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! Északkelten tartósabban megmaradhat a köd,vezessünk lassabban és tartsunk nagyobb követési távolságot, mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! A megélénkülő szélben csökkenhet a járművek menetstabilitása. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!