Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 13. 19:30

Hét frekvencián, hét megyében a Gong

Képgaléria
Hét frekvencián, hét megyében a Gong
Tegnap ünnepelte indulásának 15. évfordulóját a kecskeméti Gong Rádió. A „Térség hangjának\" alapítója, megálmodója Tőzsér Judit. Nevét a Gonggal azonosítják. -Ha visszatekint az elmúlt 15 évre újra kezdené? - Elgondolkodnék rajta, hiszen nagyon sok munka, lemondás idegeskedés van mögöttem. Tizenöt évvel ezelőtt egy frekvencián szóltunk Kecskeméten, most hét frekvencián és hét megyében vagyunk hallhatóak. Ezt a sikert nem adják ingyen. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert a családom mindvégig mellettem volt, a férjem a legnehezebb perceimben is fogta a kezemet. Ezt a feladatot nem lehetett volna stabil hátország nélkül ilyen sikeresen végezni. A Jóisten olyan embereket; egy olyan stábot küldött a feladatom elvégzéséhez, akikre büszke vagyok, mind szakmailag, mind emberileg, ők tudják, rám mindig számíthatnak - ahogyan én is rájuk! Olyan ez, mint egy kis család, megvédjük egymást, kiállunk egymásért és segítjük, ha problémánk van. Márpedig ebben a világban kinek nincs.

-Mi volt a pályája eddigi csúcsa és legnagyobb elismerése?

-Csak a szépre emlékezem, nagyon sok szép pillanatot megéltünk a kollégáimmal, de talán a legnagyobb örömünk egy-egy frekvenciának a megszerzése volt. Ilyenkor azt éreztük, egy újabb elismerést kaptunk. Ez a bizalom jele a felügyeleti szerveinktől is, hiszen mi igyekeztünk mindig a munkánk legjavát adni, betartva a törvényes előírásokat, a szabályokat. Mellettünk és az országban is több helyi rádió csődbe ment, megszűnt, mi pedig rendületlenül és nagy hittel haladtunk előre. Ezzel együtt mind a magánéletben, mind a szakmai pályámat illetően sikerekről számolhatok be. Ami számomra nagyon megtisztelő és az életem fontos eseménye volt, az a tavalyi évben Kecskemét Megyei Jogú Várostól kapott Tóth László -díj, melynek odaítélése -úgy érzem - méltó elismerése a városért telt munkámnak!

 

A díj átadását követő napon az anyagi elismerést szétoszlottam a munkatársaim között, mert nélkülük nem tudtam volna idáig eljutni!

- A rádió bővülése az elmúlt években szembetűnő. A közelmúltban Baján „léptek" az éterbe. - Hogyan fogadták a Sugovica-partján élők a Gong Rádiót?

- Nyáron indultunk, műholdról sugárzunk ott is. Kollégáimmal mindent megteszünk azért, hogy mielőbb megszeressenek minket a bajaiak. A nagy betörést tavasszal tervezzük; különféle akciókkal, hatalmas kampánnyal, de már most is hétről hétre többen választják frekvenciánkat abból a térségből is!

- Vannak újabb tervek a bővülésre?

- Szolnokra már beadtuk a pályázatot, de 2011-ben a Balaton irányába is szeretnénk terjeszkedni. A technikai hátterünk biztosított, idén több tízmilliós fejlesztéseket hajtunk végre, így elmondhatjuk, hogy országos szinten is a legmodernebbek közé tartozunk.

- A jótékonykodás mindig is közel állt Önhöz, szinte nincs olyan félév, hogy magánemberként vagy együtt a Gonggal valakinek ne segítsen. Tegyük hozzá, sok eseményről nem is akar beszámolni...

- Akkor vagyok boldog, ha adhatok, mindig szívből jön az adakozás és nem a sajtóvisszhang kedvéért teszem. Akkor vagyok boldog, ha másokat is annak látok. Ha hírt adunk róla, azt csakis azért tesszük, mert úgy gondolom, adni a legszegényebb ember is tud, a jól menő gazdag rétegnek pedig... Talán eszébe juttatjuk az adakozás örömét. Nem az számít mennyit adunk, hanem a jó szándék, a tenni akarás a szeretet, a törődés amit nyújtunk rászoruló embertársainknak. Ez a legfontosabb. 2010-ben többek közön az árvíz- és vörösiszap - sújtotta területetekre is juttattunk el adományokat. Továbbra is segítettük a daganatos beteg gyermekeket, külön figyelmet fordítva a térségünkben élű Virág Dorinára, akit évek óta támogatunk. Az advent idején pedig a gyermekeknek, betegeknek, időseknek, hajléktalanoknak, rászorulóknak nyújtottunk támogatást. Sokat segítettünk a szegényeket felkaroló kecskeméti Wojtyla - háznak, amikor és amiben csak tudtunk. Volt hogy hűtőt vásároltunk számukra, és többször finanszíroztuk meg az aznapi ebédet a rászorulóknak. Ami nagyon megérintett, hogy névnapomon egy szép verssel köszöntöttek az ott lakók, láttam a hálát és a szeretetet a szemükben, ami igazán őszinte volt. Manapság ritka az ilyen pillanat.

- A másik szívügye az állatvédelem.

- Nagy öröm számomra, hogy az állatvédelem terén tett munkámat immár országos szinten is elismerik, számítanak a munkámra és kikérik a véleményemet. A közelmúltban fogadott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Közel egy órát beszélgettünk a jelenlegi problémákról, a szükséges változtatásokról és feladatokról. Örömmel vettem, hogy a kormány az állatvédelemben is változást akar és ebben is számít a civil állatvédők javaslataira, munkájára és pozitív hozzáállására. Miniszter úr a civil állatvédők kapcsolattartójának dr. Pallós László, országos állatvédelmi főfelügyelőt nevezte ki, akivel már az elmúlt években is sokat dolgoztam együtt, a Gong Rádióban is többször járt. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is hatékonyan fogunk együttműködni a többi komoly, hiteles állatvédő szervezettel együtt. Persze az állatvédők körében is komoly megújulásra van szükség…

- Az Ön nevéhez fűződik a kecskeméti Mentsvár Alapítvány, ami jó példa országszerte. Mivel sikerült mindezt elérniük?

- Rengeteg munkával, odaadással, és hittel! Az országban elsőként a kecskeméti önkormányzat támogatta a gyepmesteri telepek humánus menhelyhez való csatolását. Azóta az országos munkám során több városban elértük ezt és jelenleg is folynak tárgyalások Több önkormányzattal, ahol szívesen felszámolnák a gyepmesteri telepeket és üzemeltetésre átadnák a humánus menhelyeknek. Ebben a folyamatban segítek a kecskeméti példával. Persze nagyon sokat kell még tenni az emberek szemléletváltásáért és ebben igen nagy szerepe van a médiának! Sajnos a felelős állattartás Magyarországon még gyerekcipőben jár. Szerintem a gazdák többségének az állat pusztán állat, és nem egy érző lény.

- Nagy híre volt az országos ivartalanítási akciónak is, de úgy tudom, javaslataival a tavalyi állatvédelmi törvény elő készítésben is részt vett?

-Igen, ez valóban így van. Nagyobb állatvédő szervezettel folyamatosan dolgozunk és javaslatainkkal támogatjuk a törvényalkotók munkáját. Azonban azt látjuk, hogy a törvényalkalmazók még mindig kesztyűs kézzel bánnak az állatkínzókkal. Az országos ivartalanítási akciót az Állatorvosi Kamarával és a Budapesti Állatorvosi Egyetemmel közösen valósítottuk meg, valóban az én ötletem alapján, de az a páratlan hozzáállás, amit a két intézménytől kaptunk, példaértékű. Nagyon sok szegény és rászoruló magánkézben üzemeltetett menhely kutyáit tudtuk ingyenesen ivartalanítani, amiért nagyon hálásak voltak, de az állatvédelmi munkám egy külön cikket megérne.

Marad ideje magánéletre, önmagára ennyi feladat mellett?

-Nem sokat tudok pihenni, a telefonom állandóan csörög rádiós vagy az állatvédelmi témában. Ha egy kis idői tudok szakítani a pihenésre a vízpartot választom és legszívesebben ezoterikus témájú könyveket olvasok. Nagyon jó csapatot tudhatok magaménak, így amikor a munka esetleg vidékre vagy a fővárosba hív, akkor tudom, hogy biztos kezekben van mind a rádió, mind az alapítvány. Ezt azonban kemény munkával, hittel, becsülettel és emberséggel értem el. Hiszem azt, hogy fentről segítenek céljaim elérésében, ebben töretlenül hiszek továbbra is, és végtelenül hálás vagyok a jó Istennek. Köszönet a bizalomért és a támogatásukért a családomnak, a tulajdonos társaimnak, barátaimnak, újságíró kollégáimnak, mert a 15 év alatt végig velem voltak. A helyi- és az országos média is sokat segített a céljaim megvalósításában. Hálás vagyok a sorsnak, mert nagyon sok jó embert ismertem meg, akikhez évek óta baráti szálak fűznek. Bebizonyítottam az évek során, nemcsak beszélek, hanem teszek is az ügyek érdekében.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház