Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 15. 06:21 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton reggel közepesen keleten erősebben felhős időre van kilátás, kisebb zápor az északkeleti területeken fordulhat elő. A gyenge nyugati, délnyugati szélben helyenként köd képződik. Általában 0 és +5°C közé süllyed a hőmérő higanyszála. Napközben tavaszias hőmérsékleteket idéző, enyhe idő valószínű, változóan felhős lesz az ég. Kisebb eső, zápor inkább csak északkeleten lehet. A Kisalföldön és a középső tájakon megélénkül, időnként megerősödik a szél. A maximumhőmérsékletek 8-13°C között, délnyugaton kissé melegebb is lehet.

Vasárnap reggel változóan felhős égre tekinthetünk fel, északon lehet több felhő felettünk, ám csapadéktól sehol sem kell tartanunk. Északkeleten eleinte még előfordulhat egy-egy élénk széllökés, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérsékletek többnyire -1 és +3°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton gyenge hidegfronti hatásra készülhetünk, elsősorban ízületi fájdalmainkra panaszkodhatunk. Feszültebbek lehetünk, valamint megnőhet a reflexidőnk, ezért érdemes lesz fokozott figyelemmel vezetni az utakon. Többfelé élénk, néhol erős lesz a szél, ezért fejfájás, migrén is felléphet. Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, öltözködjünk rétegesen, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szombaton hajnalban helyenként ködfoltok képződhetnek, ezeken a területeken vezessünk lassabban és tartsunk nagyobb követési távolságot, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! A megélénkülő, néhol megerősödő szélben csökkenhet a járművek menetstabilitása, a hidegfronti hatás miatt pedig nőhet a reflexidő. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!