Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 17. 08:57 | Szerző/forrás: baon.hu

A plébános nem ajánlja a darabot

A plébános nem ajánlja a darabot
Felkavarta Tiszakécske kulturális közéletét egy bemutatásra váró színdarab.

Az  Arany János Művelődési Központ Bernard Slade: Jövőre veled ugyanitt! című darabját  Bánfalvy Ági és Harmath Imre  előadásában láthatja majd a közönség februárban. A romantikus darab népszerű és sokat játszott mű a világon. Egy férfiról és egy nőről szól, akik más-más házasságban élnek, évtizedeken át titokban szeretik egymást.

A február végi előadást a minap lesújtó kritikával illetti a helyi plébános. Jávorka Lajos azt írja körlevelében, hogy a darabot nem csak a híveknek, de senkinek nem ajánlaná. Felteszi a kérdést, hogy ma, amikor amúgy is nehéz helyzetben vannak a házasságok, család nélkül nőnek föl a gyerekek, fiatalok nem mernek családot alapítani, helyes-e a rosszat népszerűsíteni?

Böszörményi Gyula szerint a színdarab a modernkori amerikai drámairodalom egyik kiemelkedő műve. A Tiszakécskén élő, József Attila-díjas író elképzelhetetlen tartja, hogy csak makulátlan emberekről szóló színdarabokat írjanak és játsszanak. Egy házasság nem egy színdarab megnézésétől fog széthullani. Mint Böszörményi írja, a Bánk bán sem gyilkosságra nevel, és Petőfi Befordultam a konyhára című költeményére se tekinthetünk úgy, mint dohányzásra és szemérmetlen, ledér viselkedésre buzdító műre?

A művelődési központ vezetőjétől megérdeklődtük, hogy befolyásolja a műsorrendet a darabról folytatott vita. Pappné Miskó Anikótól megtudtuk, hogy a darabot február 25-én megnézhetik az érdeklődők.

Kövessen minket a Facebookon is!