Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 21. 05:37 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzésPénteken reggel országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Dunántúl északi részén lehet szakadozottabb a felhőtakaró. Inkább már csak délen számíthatunk további kisebb havazásra, hószállingózásra. Nyugaton élénk lesz az északi szél, időnként erős lökésekkel. 0 és -5°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben a változóan, többször erősen felhős idő mellett továbbra is délen számíthatunk kisebb hószállingózásra, havazásra; eközben északnyugat felől egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet és bukkan elő a Nap. A légmozgás megerősödik, a Bakonyban viharos széllökésekre is számíthatunk. 0 és +4°C közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Szombaton reggel északon kevesebb, délen sok felhő lesz az égen, gyenge havazás, hószállingózás is délen fordulhat elő elvétve. Az északi szél időnként megélénkülhet; -1 és -7°C között várhatóak a minimumhőmérsékletek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken továbbra is egy hidegfront érezteti hatását, melynek hatására többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén. A többfelé megélénkülő, a Dunántúlon megerősödő szél is fokozhatja ezeket a panaszokat. Erősödik a görcshajlam, fáradtabbnak, tompábbnak érezhetjük magunkat. Egyre hidegebb lesz, a hőérzetet pedig rontja az erős légmozgás, mindenképpen öltözzünk melegen, rétegesen! Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken inkább már csak a déli területeken valószínű további csapadék, mely leginkább gyenge havazás formájában mutatja majd meg magát. Ezeken a helyeken nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk, érdemes nagyobb követési távolságot tartani! Sokfelé erős lesz a szél, ez csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!