Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 21. 14:31

A helyi áruk és őstermelők érdekeit védené a mezőgazdasági munkacsoport

A helyi áruk és őstermelők érdekeit védené a mezőgazdasági munkacsoport
A kecskeméti piacon áruló őstermelők érdekeinek védelme, a külterületi közterület-felügyelet létrehozásának lehetőségei és a mezőgazdasági gyűjtőutak karbantartása szerepelt a központi témák között tegnap délután, a városrendezési, városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának alakuló ülésén.

A grémium elfogadta az ügyrendet, ennek értelmében Sipos László elnök helyettesévé Zaláné Csík Franciskát választották. Rendes üléseit a munkacsoport minden hónap első csütörtökén tartja majd.

Ezt követően a jelenlévők azt vitatták meg, hogy miként lehetne megvédeni a piacon áruló azon őstermelők érdekeit, akik valóban a saját kertjükben, földjükön megtermelt zöldséget, gyümölcsöt értékesítik. Elhangzott: gyakoribb, hatékonyabb ellenőrzés kellene. A munkacsoport úgy döntött, hogy első körben felkéri a jogi osztályt annak megvizsgálására, hogy a piaci ellenőrzés jogköre jelenleg mely hatóságoknál van.

A tagok egyetértettek abban a kérdésben is, hogy a hazai termékek megvédése és a környék mezőgazdaságának ismételt felvirágoztatása egyebek között csak folyamatos oktatással érhető el. Ennek érdekében január 31-től március közepéig hetente szerveznek majd mezőgazdasági témájú előadásokat, amelyek tervezett helyszíne az Izsáki út 3. alatt (KENE Alapítvány székháza) lenne. A rendezvényeken országosan is elismert előadók beszélnek majd egyebek között a biotermesztésről, a növénytáplálásról, de szóba kerül az egészséges életmód és a falusi receptek gazdag gyűjteménye is.

A munkacsoport megszavazta azt is, hogy kezdeményezi a bizottság felé egy nyolc főből álló külterületi közterület-felügyelet létrehozását, amely feladatait tekintve az egykori mezőőri szolgálathoz hasonlóan működne.

Szintén határozat született arról, hogy összeírják a karbantartásra szoruló mezőgazdasági gyűjtőutak listáját, a szükséges munkálatokra pedig ütemtervet készítenek, amelyet benyújtanak a bizottsághoz. Elhangzott: a karbantartásnak ki kellene terjednie az utak mentén lévő növényzetre is.

Kövessen minket a Facebookon is!