Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 27. 06:02 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön reggel változóan felhős lesz az ég, keleten még többfelé, a középső megyékben csak helyenként lehet kisebb havazás. A gyenge keleties szél mellett néhol zúzmarás köd képződhet. -2 és -7°C-ig hűl a levegő, de a derültebb, havas tájakon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetünk. Napközben többnyire erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, elszórtan - főleg a Dunántúlon és délen - fordulhat elő kisebb hózápor, hószállingózás. A keleties légmozgás gyenge marad. Az ország nagy részén -3 és +1°C-os csúcshőmérsékletekre van kilátás, de délnyugaton akár 3-4°C is lehet.

 Pénteken reggel a Dunántúlon közepesen, másutt gyengén felhős idő várható, csapadék nélkül. A gyenge vagy mérsékelt légmozgás mellett -4 és -9°C közé hűl a levegő, de a vastagabb hóval borított részeken -10°C alatti minimumokat is mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön gyenge kettősfronti hatás várható, amiatt erősödhetnek a görcsös panaszok, valamint a reumatikus problémákkal élőknek is nehezebb napjuk lehet. Az érzékenyebbeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, álmatlanság, kábaság is felléphet. Folytatódik a hideg, télies idő, mindenképpen öltözzünk melegen, rétegesen! Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön reggel keleten még többfelé valószínű havazás, napközben pedig elszórtan számíthatunk hózáporokra, ezért a nedves, csúszós útszakaszokon fokozott figyelem szükséges! Hajnalra többfelé sűrű, zúzmarás ködfoltok képződhetnek, ami miatt hirtelen lecsökkenő látástávolságra kell készülni, tartsunk nagyobb követési távolságot! A kettősfronti hatás miatt megnőhet a reakció időnk, dekoncentráltabbá válhatunk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!