Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 3. 10:44

PORTA TÚRA: Környezetvédők lepték el a paksi atomerőművet

Képgaléria
PORTA TÚRA: Környezetvédők lepték el a paksi atomerőművet
Paks | Rendhagyó módon Süli János vezérigazgató-helyettes kalauzolta a Porta Egyesület tagjait tegnap a paksi atomerőműben tett látogatásuk során. A kecskeméti természetjáró, környezetvédő, kulturális közhasznú egyesület tagságának Süli János tavaly nyáron tartott előadást, egyben meg is hívta őket egy üzemlátogatásra. A vendéglátó szerdán elsőként arról beszélt, hogy az atomerőmű a legjobb évét tudhatja maga mögött. Ennek hátterében a kimagasló műszaki háttér, a biztonság és a dolgozók elkötelezettsége áll. Beszélt a jövőbeni tervekről, így az új blokkokról is. Kérdésekre válaszolva vázolta, hogy milyen blokktípusok vannak ma a piacon, mi alapján döntenek majd.

Miután a látogatás napja egybeesett a vizes élőhelyek világnapjával, az erőmű vízfelhasználásával kapcsolatban is élénk volt az érdeklődés. Az atomerőmű működéséhez óriási mennyiségű vízre van szükség, amit a Dunából nyernek. A felhasznált víz másodpercenként több mint 100 köbméter.

Ez a használat során 8-10 Celsius fokkal felmelegszik, később ellenőrzött körülmények között juttatják vissza a folyóba. Süli János előadása után a megszokott mederben zajlott a vizit, előbb a látogató központot nézték meg, majd üzemi területre is bementek a vendégek.
 
A csoport 11 órára volt hivatalos a látogató központba, de utuk során lehetőségünk nyílt, hogy megnézzék  Paks város Makovecz Imre, Kossuth-díjas magyar építész által tervezett különleges szív alakot ábrázoló római katolikus templomát.

11 órakor a szépen berendezett látogató központban Süli János úr fogadta a közösséget. Rövid előadásában szólt az atomerőmű működési elvéről, biztonságát érintő kezdeményezésekről, és kérdéseinkre válaszolva beszélt a természetes vizeket érintő műszaki előírásokról, szabályokról és törekvésekről. Megnyugtatta a látogatókat:  káros anyag nem került, kerülhet és nem is fog kerülni Magyarország legnagyobb folyójába, a Dunába. Ezt követően szakmai segítséget kaptunk, és végig járva a látogató központot részletes bepillantást nyerhettünk az atomenergia békés célú felhasználásába. Majd a szigorú biztonsági előírásoknak eleget téve léphettek be az atomerőmű négyes blokkjába. Megtekintették a vezérlőtermet, az ország áramellátását 48% - ban biztosító generátorokat, a hármas és négyes reaktorokat. Érdekes érzés volt, - mondja az egyik szemtanú - hogy tőlünk pár méterre működik egy atomreaktor, teszi a dolgát. A közel két és fél órás üzemlátogatást egy kiadós ebéd követte.

Solton meglepetésben volt része a környezetvédő csapatnak. Solt korábbi, és jelenlegi polgármestere látta vendégül a Porta közösségét a II. Rákoczi Ferenc Általános Iskola konyháján, ahol finom kenyérlángost, és kitűnő bort kóstolhattunk meg. Németh József a város díszpolgára, röviden bemutatta településüket, amiben kitűnt, hogy igazi lokálpatrióta és szívén viseli településük jövőjét.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház