Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 3. 14:23

Szerzetesek világnapja: vendégünk volt Bozók Ferenc piarista tanár, költő

Képgaléria
Szerzetesek világnapja: vendégünk volt Bozók Ferenc piarista tanár, költő
Gyertyaszentelő ünnepe - az elkötelezett élet emléknapja, a szerzetesek világnapja is egyben. A Wojtyla Házban évről-évre megemlékeznek az Úr szolgálóiről és szolgálóleányairól. Ma délután a Piarista Közösség jeles képviselője, Bozók Ferenc atya járt közösségünkben. A vendéget Farkas P. József igazgató mutatta be a testvériségünknek. Pap, tanár, szerzetes, és költő Bozók Ferenc egyszemélyben. A jeles alkotó mindenek előtt bemutatta Kalazanczi Szent József által alapított kegyes-tanítórendet. Azt a közösséget amelynek Kecskemét is oly sokat köszönhet. A történelmi áttekintést követően a mai szerzetesek illetve rendi közösségek sajátos problémáiról is beszélt.

Természetesen az ankéton bemutatkozott Bozók Ferenc a költő is. A jól ismert kötetek gyöngyszemeiből olvasott föl szemelvényeket. Megismerhettük ars poeticáját, költői hitvallását. Beszélt viszonyulásáról  az úgynevezett katolikus költőkhöz, költészethez. Végül válaszolt a hallgatóság szép számban elhangzott kérdéseire.

 

Bozók Ferenc 1973. október 8-án született Gyöngyösön. Gyermekkorát a Gyöngyös és Eger közötti, mátraaljai Domoszló községben töltötte. Egerben, az Eszterházy Károly Fõiskolán szerzett magyar-történelem szakos diplomát, majd a gyöngyöspatai önkormányzati általános iskolában osztályfõnök volt, valamint magyart és történelmet tanított. Jelenleg Budapesten, a Belvárosban él, a piarista tanítórend szerzetese.

Önálló kötetei: Szélkutya (esszék és versek), a Z-füzetek sorozatban jelent meg. Kötetét a Magyar Írók Egyesületének szépirodalmi folyóirata, a Lyukasóra támogatta. Könyvének előszavát Lisztóczky László irodalomtörténész írta, utószavát Simor András, az Ezredvég folyóirat főszerkesztője. Második könyve a Tükörkrisztus (esszék), a Littera Nova Könyvkiadó jelentette meg a 2009-es Ünnepi Könyvhétre. Elószavát dr.Lisztóczky László irodalomtörténész írta, utószavát dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, az Agria főszerkesztője. Bozók Ferenc harmadik könyvének címe: Azúrtemető (versek és esszék) a Z-könyvek sorozatban jelent meg 2010-ben, a Költészet Napjára. A könyv előszavát és hátsó borítójának fülszövegét Szilágyi Márton irodalomtörténész írta. Bozók Ferenc versei és esszéi folyóiratokban (Lyukasóra, Hitel, Ezredvég, Kortárs, Mozgó Világ, Prae, Új Ember, Keresztény Élet, Evangélikus Élet, Kapu, Jel, Nagyvilág, Zempléni Múzsa, Polísz, Új Forrás, Életünk, Agria,Dunatükör stb.) jelentek meg. Bozók Ferenc Tükörkrisztus című esszékötete a Littera Nova Könykiadó Metaphysica et Poetica című sorozatának első kötete volt. Ezt a könyvsorozatot Rónay László, Balázs Tibor, Ködöböcz Gábor és Kalász Márton szerkesztik. Bozók Ferenc negyedik könyve a Rubinpirosat visz a nyárba (félszáz vers),melyet a Hét Krajcár Kiadó jelentetett meg a 2010-es Ünnepi Könyvhétre. Ez a könyv egy folyóirat-válogatás, a szerzőnek szépirodalmi folyóiratokban megjelent verseiből válogatott 50 verset a Hét Krajcár Kiadó. A kötet előszavát és fülszövegét dr. Ködöböcz Gábor írta, a könyvben Tóth Dóra rajzai láthatók.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház