Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 4. 05:29 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Éjjel átmenetileg észak felől megnövekszik a felhőzet, majd pénteken reggel változóan felhős időre ébredhetünk, északon és keleten kisebb hószállingózás előfordulhat. A gyenge légmozgásban -3 és -8°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben a nyugatira, délnyugatira forduló szél egyre több helyen megélénkül, sokfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, és már keleten is egyre többfelé süt ki a Nap. A légmozgást főleg a Tiszántúlon egy-egy élénk lökés is kísérheti. A csapadékmentes időben 2-7°C közé melegszik a levegő, északkeleten lehet ennél hidegebb.

Szombaton reggel közepesen felhős időre ébredhetünk, csapadék nélkül. A nyugatias szél a Dunától keletre megélénkül, -1 és -6°C közötti minimumokat mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken kettősfronti hatásra számíthatunk, emiatt vérnyomás-ingadozás léphet fel, aluszékonyabbak fáradékonyabbak lehetünk. Az érzékenyebbek türelmetlenebbé, ingerültebbekké válhatnak, valamint fokozódhatnak a reumatikus, izületi és görcsös panaszok is. Egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a Nap, ez pedig jótékonyan hathat a közérzetünkre, érdemes lesz kimozdulni a szabadba. Keleten még marad a borult, párás idő, így az érzékenyebbeknél erősödhetnek a görcsös, reumatikus panaszok. A fagyos időben kiszáradhat nyálkahártyánk, könnyebben megfázhatunk. Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken helyenként megélénkülhet a szél, ez csökkentheti néhány jármű menetstabilitását, vezessünk óvatosabban! A kettősfronti hatás miatt megnőhet a reflexidő, fokozottan ügyeljünk a közlekedésben résztvevő társainkra! A derültebb tájakon csak a napsütés zavarhatja a közlekedőket! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!