Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2011. február 7. 10:58

Világszínvonalú fejlesztések az év kórházában

Képgaléria
Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb beruházása kezdődhet meg a Bács-Kiskun megyében. A megyei önkormányzat kecskeméti kórházában épülő gyógyintézeti központ kivitelezője a Magyar Építő Zrt. lesz. A közbeszerzési eljárás során nyertes cég képviselőivel hétfőn írták alá a vállalkozói szerződést a megyeházán. A közel 5 milliárd forintos szerződésben a kivitelező vállalta, hogy 599 nap alatt, 2012. szeptember 28-ig végeznek az építési munkálatokkal.

A kivitelezés február 8-án a munkaterület átadásával megkezdődik és a fővállalkozó ígérete szerint, helybéli vállalkozások is jelentős részt vállalhatnak majd az építkezésből. Tolnay Tibor, a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a beruházás 23 ezer négyzetméteres összterületéből, mintegy 18 ezer négyzetméter az új épülettömb. A gyógyintézeti központ építési terveit Marosi Miklós Ybl-díjas építész készítette.

- A régóta várt fejlesztés révén, az Izsáki úton működő kórházi osztályok átkerülhetnek a Nyíri úti tömbbe, így egy telephelyen működhet a kórház - emelte ki Dr. Svébis Mihály. Az "Év Kórháza - 2010" címet elnyerő Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója hozzátette: nehezíti a helyzetet, hogy egy működő kórházban zajlik a fejlesztés, de a korábbi beruházások során szerzett tapasztalataik felhasználásával, igyekeznek mindent úgy szervezni, hogy az ne menjen a betegellátás, a gyógyítás színvonalának rovására.

- A Kecskeméti Gyógyintézeti Központ kialakítása az elmúlt harminc év legnagyobb beruházása a megye életében - mondta el Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, aki hangsúlyozta: a műszer-, és egyéb eszközök beszerzésével együtt 11,6 milliárd forintos összköltségű fejlesztés révén egy korszerű, jól felszerelt kórházban folytatódhat a gyógyító munka 2013 nyarától. Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházáshoz a megye önkormányzata 1,1 milliárd forint saját erőt biztosított.

Mint elhangzott: jelenleg is zajlik a sürgősségi betegosztály átalakítása a kórházban, még idén felújítják a traumatológiai műtőt, amely világszínvonalú felszereltségű lesz, valamint egy szinttel bővül a járóbeteg-szakellátó központ. Egy most megnyert pályázat révén a kórházi nyílászárók teljes cseréjére is sor kerül.

 - Reményeink szerint az onkológiai központ fejlesztésére beadott pályázatunk is sikeres lesz, ami azt jelentheti, hogy egy olyan centrum jöhet létre Kecskeméten, ami több mint egymillió ember gyógyulását szolgálhatja - nyilatkozta Bányai Gábor.

 

A projekt

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” című kétfordulós pályázati eljárás felhívására benyújtott „Kecskeméti Gyógyintézeti Központ – hatékony egészségügyi rendszer Bács-Kiskun megyei modellje” a TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0004 jelű projekt támogatási szerződése 2009. szeptember 3-án lépett hatályba.

A fejlesztés helyszíne:Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza

6000 Kecskemét, Nyíri út 38. ( 2385/19 hrsz)

A projekt összköltsége:    11 652 776 704,- Ft

A megítélt támogatás:     10 487 499 034,- Ft

Saját forrás:                  1 165 277 670,- Ft

A projekt megvalósításának időszaka:

2009. augusztus 15. – 2013. június 30.

A projekt részét képező építési beruházás

„Kecskeméti Gyógyintézeti Központ kialakítása” új épületek létesítésével, és a meglévő épületek átalakításával az alábbi műszaki tartalmat foglalja magába:

Anya-Gyermek és Szív-Érrendszeri Központ

A "T" alaprajzot formázó új kórházi tömb (un. „A” épület) a meglévő Hotel épület előtt vezető belső utca melletti parkosított területen kerül elhelyezésre, szabadon álló beépítéssel, részben alápincézve, földszint és öt emelet szintszámmal, 8 db felvonóval; összesen          15 093,74 m2 nettó szintterülettel.

Előcsarnok épület

Az "L" alaprajzú, kétszintes kialakítású előcsarnok összekötő hídként funkcionál az új épület és a meglévő Hotel épület között az első emelet magasságában 1 db mozgójárdával és 2 gyalogos rámpával, 2 db személyfelvonóval; összesen 590,23 m2 nettó szintterülettel.

Diagnosztikai épület belső átalakítása

Az épület földszintjén bővített patológia kialakítására, valamint az 1. és 2. emeleten a képalkotó diagnosztikai egységek korszerűsítésére; összesen 2 220,90 m2 nettó szintterületen kerül sor.

 

Rendelőintézet épületének bővítése emeletráépítéssel, 2 db felvonó beépítésével

A meglévő 2. emeleten a DEXA helyiség kialakítása, és az új 3. emeleten a járóbeteg központi diagnosztika fejlesztése valósul meg összesen 1 340,93 m2 nettó szintterületen.

Környezetrendezés

Telken belül összesen 273 parkolóhely kiépítése, és meglévő parkolók átalakításával mozgássérült parkolók kialakítására kerül sor.

Parkosítás – az extenzív tetőkertek területével együtt - összesen 43 931 m2 zöldfelület kialakítását eredményezi.

Főporta épületének átalakítása

Az új épülethez szükséges elektromos energia biztosításához kialakításra kerül egy aggregát helyiség, 2 száraz transzformátor, 04-1/2 kV-os kapcsoló helyiség, valamint 10 kV-os kapcsoló; összesen 162,25 m2 nettó szintterületen.

"A" épület primer energia ellátásának kiépítése

A fűtési energia a meglévő kazánházból-, a használati melegvízellátás a meglévő melegvíz-termelő rendszerről-, a gőzellátás a meglévő hőközpontból történő átvezetésével; továbbá a hűtési energia biztosítása a meglévő kazánházba abszorpciós folyadékhűtő-, és a kazánház előtti rámpán evaporatív hűtőtorony telepítésével.

Kövessen minket a Facebookon is!