Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 11. 05:02 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Péntek hajnalra északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, északon erősebben, délen közepesen felhős idő várható, északnyugaton gyenge zápor is kialakulhat. Helyenként megélénkül a légmozgás; 0 és -5°C közötti minimumokat mérhetünk. Napközben kezdetben lehet még némi napsütés a déli tájakon, aztán mindenütt erősen felhős vagy borult idő várható. Főleg északon számíthatunk záporok, gyenge eső, havaseső kialakulására. A Kisalföld kivételével többször megélénkülő, helyenként megerősödő délnyugati szél mellett 5-11°C-ig melegszik a levegő.

Szombaton reggel délen, délkeleten még számíthatunk gyenge esőre, záporra, északkeleten pedig hószállingózásra, másutt az erősen felhős ég mellett csapadék nem valószínű. A sokfelé élénk északnyugati szelet néhol erős lökések is kísérhetik. -1 és +5°C között alakulnak a minimumok.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken kettős fronthatás terhelheti a szervezetünket. Erősödhetnek a görcsös, reumatikus, valamint izületi panaszok, az érzékenyebbek álmatlanságot, migrént, fejfájást is tapasztalhatnak. Egyeseknél vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok léphetnek fel, alvászavart, dekoncentráltságot is tapasztalhatunk. A reggeli, kissé fagyos időben kiszáradhat nyálkahártyánk, könnyebben megfázhatunk. Változékony időszak következik, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, szüksége lesz szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken napközben főleg az északi területeken alakulhat ki gyenge eső, zápor, néhol havaseső is hullhat. Errefelé nedvessé, csúszóssá válnak az utak, célszerű nagyobb követési távolságot tartani! Többfelé megélénkül a szél, ez csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!