Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 11. 10:21

XVI. Benedek pápa üzenete a betegek XIX. világnapjára

XVI. Benedek pápa üzenete a betegek XIX. világnapjára
Minden évben a Lourdes-i Szűz Mária emléknapján, február 11-én tartja meg az egyház a betegek világnapját, amely megfelelő alkalom a szenvedés misztériumának átelmélkedésére. XVI. Benedek pápa az idei világnapra szóló üzenetében szól a torinói lepelről, az emberrel együtt szenvedő Istenről, és imáiról biztosítja a betegeket és mindazokat, akik odaadó szeretettel gyógyítják és enyhítik szenvedésüket.

Üzenetében a Szentatya felidézi torinói lelkipásztori látogatását, melynek során imádkozott és elmélkedett a halotti leplen látható szenvedő arc előtt, „amely elmélkedésre hív minket arról a személyről, aki magára vette minden idők és minden hely emberének szenvedését, a mi szenvedéseinket, a mi nehézségeinket, a mi bűneinket is.” Rámutat, hogy Krisztus feltámadása miatt a szenvedés, a sebek a megváltás, a megbocsátás és az Atyával való kiengesztelődés jelévé válnak.

A betegekhez szólva a pápa Szent Bernátot idézi: „Isten nem tud szenvedni, de tud együttszenvedni”. Isten emberré lett, hogy együtt szenvedhessen az emberrel. Azóta minden emberi szenvedésben jelen van Valaki, aki együtt viseli a szenvedést a szenvedő emberrel, jelen van Isten együttszenvedő szeretetének vigasztalása – írja.

Az augusztusi madridi Ifjúsági Világtalálkozóra tekintve XVI. Benedek üzenetében külön szól a fiatalokhoz: „Tanuljátok meg Jézust 'látni' és 'találkozni' vele az Eucharisztiában..., de ismerjétek fel és szolgáljátok Jézust a szegényekben, a betegekben, a szenvedő és nehézségekkel küzdő testvérekben is, akiknek a ti segítségetekre van szükségük!”

A pápa üzenete végén kifejezi szeretetét minden beteg iránt, Krisztus Szent Szíve és a Szűzanya, a Betegek Gyógyítója és a Szenvedők Vigasztalója oltalmába ajánlva őket. Apostoli áldását adja nemcsak a betegeknek, hanem mindazoknak, akik odaadó szeretettel gyógyítják és enyhítik a beteg testvérek sebeit a kórházakban, a betegotthonokban, a családokban. Imáiról biztosítja őket, hogy mindig sikerüljön meglátniuk a betegek arcán a legszentebb Arcot: Krisztus arcát.

Az üzenet teljes szövegét a Magyar Kurír Beszédek rovatunkban olvashatják.

Magyar Kurír

Kövessen minket a Facebookon is!