Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 11. 14:18

KECSKEMÉT FELETT A ZÖLD ERNYŐ - Környezetvédelmi jeles napok

KECSKEMÉT FELETT A ZÖLD ERNYŐ - Környezetvédelmi jeles napok
Idén is összefogtak a város intézményei, civil szervezetei és az önkormányzat a Környezetvédelem jeles napjai címet viselő rendezvénysorozat tartalommal való megtöltésére. A Zöld Ernyő kezdeményezésére január 14-én találkoztak mindazok, akik kisebb-nagyobb rendezvényt, programot terveznek a június 14-i Környezetvédelmi Világnapig bezáróan. Képviseltette magát a Kiskunsági Nemzeti Park, a Kefag, az ÁNTSZ, a rendőrség, a vadaskert, a könyvtár, az Europe Direkt, a művelődési központ, a Bácsvíz Zrt,, a Termostar Kft., az Ifjúsági Otthon, az önkormányzat, a Porta Egyesület, a Dán Intézet, a Körlánc Egyesület, az Ifjúság Úti Zöld Óvoda, a mezőgazdasági szakközépiskola és a nyugdíjas szövetség.

 

A kialakult széles összefogás kapcsán június végéig számos rendezvény, program valósul meg Kecskeméten, amelynek részleteiről Oláh Editet, a Zöld Ernyő projektmenedzserét kérdeztük.

- A találkozó legfontosabb apropója az volt, hogy sok intézmény, szervezet a hagyományokhoz hűen már kialakította a saját programtervezetét. Ezeket kezdtük el egyeztetni, hogy az egy-egy naphoz kapcsolódó, városszerte zajló programok ne ütközzenek, és szakmailag, tematikailag erősítsék, ne pedig gyengítsék egymást – nyilatkozta lapunknak Oláh Edit. - Ezeknek a rendezvényeknek egy részét a szervezők saját költségvetésük terhére tervezik, akad, amit az önkormányzat finanszíroz a környezetvédelmi alapból, és egy jelentős összeget a Zöld Ernyős pályázatból különítünk el erre a célra.

- Az első komolyabb rendezvény március 4-én, az Energiatakarékosság Világnapján lesz. Ebből az alkalomból a Termostar Kft-vel közösen szakmai konferenciát és lakossági programot tervezünk, sötétedés után fáklyás felvonulással. Március 22-én, a Víz Világnapján ismét várja a Bácsvíz az érdeklődő diákcsoportokat, mi pedig a városközpontban tervezünk ezzel párhuzamosan programokat. Március 27-én a Planetáriummal összefogva rendezzük meg a Csillagos Napot, amikor a Föld Órájára is külön figyelmet fordítunk. Ilyenkor a világ számos kisebb és nagyobb városa a közvilágítás csökkentésével fejezi ki a környezetvédelem iránti elkötelezettségét. Évek óta keressük a lehetőségét annak, hogy Kecskemét is bekapcsolódjon ebbe a kezdeményezésbe. Reméljük, hogy az idén sikerrel járunk. Április 22. a Föld Napja. Ez az ünnep az idén a húsvéti ünnepkörrel egybeesik, ezért a felnőtt és gyermekprogramok több napot ölelnek fel. Ekkor kezdődik, és egészen május 10-éig tart az úgynevezett Pipiske Fesztivál, amikor a kultúra és a környezetvédelem kapcsolódása jegyében rendezünk programokat. Május 10-én, a Madarak, Fák Napja alkalmából az Arborétumban várják a gyerekcsoportokat, majd június 4-én, a Környezetvédelmi Világnap városszerte zajló, színes programjaival zárul az idei jeles napi eseménysorozat. Mindemellett rengeteg rendezvény zajlik a helyszíneken is, így például a Vadasparkban, az Arborétumban, a Planetáriumban, vagy például a Zöld Ernyőben a szokásos klubrendezvényekkel, filmvetítésekkel és kirándulásokkal.

- Február végén jelenik meg a programfüzet, amit az összes partnerintézménynél be lehet majd szerezni – mondta el a programmenedzser. - Ebben egy csokorba gyűjtjük a négy hónap jeles napjaival összefüggő rendezvényeket, és néhány oldalt szeretnénk környezetvédelmi tanácsokra, elérhetőségekre, egyéb közérdekű információkra is szentelni.  

Kövessen minket a Facebookon is!