Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 12. 06:45 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton reggel szórványosan még számíthatunk gyenge esőre, záporra, észak-északkeleten pedig hószállingózásra, hózáporra; mindenütt erősen felhős lesz az ég. Az északnyugati szelet a Dunántúlon és északkeleten akár viharos lökések is kísérhetik, a minimumok többnyire -1 és +4°C között alakulnak. Napközben észak-északkelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre többfelé süt ki a Nap. Gyenge zápor, hózápor inkább már csak a déli-délnyugati tájakon valószínű. Élénk, az Észak-Dunántúlon erős légmozgás várható, majd estére mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 1-6°C között alakul, de délen ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Vasárnap reggelre már mindenütt csendesedik a szél, számottevő csapadéktól sehol sem kell tartanunk. Elsősorban nyugaton és északkeleten lehetnek erősen felhős területek, helyenként - főleg északnyugaton - köd és pára is képződhet. A legalacsonyabb hőmérsékletek -1 és -6°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton hidegfronti hatás terheli majd szervezetünket, emiatt erősödhetnek a görcsös, reumatikus panaszok. Egyesekeknél vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok léphetnek fel, alvászavart, dekoncentráltságot is tapasztalhatunk. A szeles idő következtében fejfájás, migrén is előfordulhat. A reggeli, kissé fagyos időben kiszáradhat nyálkahártyánk, könnyebben megfázhatunk. Változékony időszak következik, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, szüksége lesz szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szombaton eleinte még elszórtan kialakulhat zápor, hózápor, ezeken a területeken nedvessé, csúszóssá válnak az utak, célszerű nagyobb követési távolságot tartani! Többfelé megerősödik a szél, ez csökkentheti a járművek menetstabilitását. A fronthatás miatt megnőhet reakcióidőnk, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!