Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 14. 09:42

Kecskeméti Városszépítő Egyesület

Kecskeméti Városszépítő Egyesület
Nem támogatja a Kecskeméti Városszépítő Egyesület az önkormányzatnak azt az elképzelését, hogy a városi piacot a mai helyén bővítsék. – Ezt Király József elnök hangsúlyozta, az egyesület januári évnyitó rendezvényén. A civil szervezet a problémát a tömegközlekedés anomáliáiban, a parkolás megoldatlanságában, a környező utcákban kialakuló tumultusban, az áruszállítási nehézségek megoldatlanságában látja. Ez megkeseríti a környező közintézmények és lakók életét egyaránt. Vagyis az egyesület szerint, a piac a jelenlegi helyén, csak felújítható és nem fejleszthető. Azt meg egyenesen elfogadhatatlannak tartják, hogy a piaci Univer Áruház kétemeletes parkolóházzá való átalakítását is tervezik, mivel mellette két iskola található.

 

 A kicsit távolabbi Centrum Áruház bővítése kapcsán, a mélygarázs mellett egy parkolóház kialakítás már elfogadhatóbb elképzelés, ha ezek a fejlesztések nívós építészeti munkával történnek. Az egyesület február 15-én 17 órakor a Cifrapalotában szervez szakmai fórumot a kecskeméti piacról.

A szecesszió az egyetlen építészeti stílus, amiben a magyar kultúrának a formavilága, illetve népi motívumai is megjelennek. A városszépítők elnöksége ezért útjára indít egy programot, amelyben a magyar szecessziós városok – Kecskemét, Szabadka, Nagyvárad és Marosvásárhely - összefogását sürgeti a százéves épületek megmentése érdekében. Király József elmondta, hogy az említett városok főépítészeinek Kecskemétre hívásával, egy közös tanácskozás formájában hamarosan elkezdődik ez a szakmai program is. Kapcsolódva a Magyar Kormány egyik új előterjesztéséhez, hogy a Lechner hagyaték is képezze az Unesco általi világvédettséget, a Budai várhoz hasonlóan.

Az egyesület évnyitó összejövetelén azt is megtudtuk, hogy a kecskeméti városszépítők felkérést kaptak a Hungaria Nostrától - ami 4-500 város és faluvédő szervezetet tömörít, Ráday Mihály vezetésével -, hogy a 2012-es nyári találkozót a hírös városban rendezhessék meg. Király József szerint, ez a találkozó is nagyban segítheti majd a szecesszió védelmét. 

Kövessen minket a Facebookon is!