Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 16. 15:50

Közadakozás a Szentháromság szobor felújítására

Képgaléria
Közadakozás a Szentháromság szobor felújítására
A Szentháromság szobor felújítása érdekében közadakozásra kéri fel a kecskemétieket Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, a város díszpolgára, dr. Jeney Gábor plébános, Mák Kornél oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármester, valamint Vörösmarty Attila tanácsnok, a belváros önkormányzati képviselője.

A témában február 16-án tartottak sajtótájékoztatót a szobornál. Elhangzott: a Szentháromság szobor anyaga mészkő, amelyet könnyen megvisel az időjárás, és a belváros levegőjének szennyezettsége. Ezért az obeliszket valójában tízévente fel kellene újítani. Most ismét eljött az idő, hogy megvédjék a szobrot. A munkálatok 17,5 millió forintba kerülnek, amelyet közadakozásból, a kecskeméti polgárok segítségével szeretnének összegyűjteni. Amennyiben ez sikerül, akkor jövőre, a szobor fennállásának 270. évfordulójára a mű újra régi pompájában mutathatná meg magát. Az első felajánlás egyébként már megtörtént. Vörösmarty Attila elmondta: a belvárosi részönkormányzat felajánlott 120 ezer forintot, ennyibe kerülnek ugyanis a felújítás előkészületei. Farkas Gábor szintén bejelentette: Deák Tamás kollégájával együtt 30 ezer forintot fizettek be a számlára.

A lakossági felajánlásokat a következő OTP-s számlaszámra várják: 11732002-20392329. Az utaláskor feltüntetendő: EJE gyűjtés a Szentháromság szoborért.

Egyébként nem ez lesz az első alkalom, hogy közadakozásból újítják fel a Szentháromság szobrot. Tizennégy évvel ezelőtt volt az utolsó restaurálás, akkor szintén Farkas Gábor kezdeményezésére a város több közéleti szereplője adta össze a szükséges összeget. A felújítást pedig ez alkalommal is ugyanaz a szakembergárda végzi, mint legutóbb.

 

A Szentháromság szoborról:a pestist gyógyító szenteket ábrázoló obeliszket az 1739-40-es hatalmas kecskeméti pestisjárvány emlékére emeltették a túlélők 1742-ben. A barokk stílusú szobor Conti Lipót Antal kőfaragó mester alkotása.

Kövessen minket a Facebookon is!