Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 16. 16:04 | Szerző/forrás: www.kecskemetilapok.hu

A Széchenyi térre költöztetné a piacot a Kecskeméti Városszépítő Egyesület

A Széchenyi térre költöztetné a piacot a Kecskeméti Városszépítő Egyesület
A Budai utcai piac Rákóczi úti revitalizációhoz kapcsolódó fejlesztésével kapcsolatos állásfoglalását mondta el keddi sajtótájékoztatóján a Kecskeméti Városszépítő Egyesület vezetése. Király József, a civil szervezet elnöke hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy véleményt formáljanak a megyeszékhely nagy beruházásairól.

- Általánosságban a piaccal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy civil szervezetünk már több éve foglalkozik a városközpont revitalizációjával, ezen belül is a piaccal – jelentette ki Király József. - Ennek kapcsán már jeleztük, hogy a város életében nagy szerepet betöltő kecskeméti piac megújítása előtt szükséges előzetes vizsgálatot végeztetni. Erre azért van szükség, hogy pontosan meg tudjuk határozni a város előtt álló fejlesztési lehetőségeket, ebben az esetben a mezőgazdasági kertkultúra jövőbeni szerepét. A város foglalkoztatottságában már 100 évvel ezelőtt is nagy szerepet játszott a mezőgazdaság, ezen belül zöldség és gyümölcstermesztés. Az így termelt javak egy része a kecskeméti piacon kelt el. A mai világban, amikor nagyszámú képzetlen munkaerőnek nem tudunk munkahelyeket biztosítani, felmerül a kérdés, hogy lehetne-e elődeink példáját követve, újra nagyobb hangsúlyt helyezni a kertészeti termelésre. Természetesen ez hatással lehet a regnáló konzerviparunkra, valamint kihasználatlan zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó telepeinkre. Az 1960-as években a korabeli városi szövetbe beerőszakolt piac azóta is folyamatos problémát gerjeszt környezete számára. Így a közlekedésben: a környező utcák szűk keresztmetszete, parkolóhelyek hiánya, a piacozás logisztikájának megoldatlansága, tömegközlekedéssel történő megközelítés. Ugyanígy nagy gondot jelent a közintézmények, iskolák közelsége, illetve a környező utcákban lakók életének megkeserítése.

Ezen problémák ismeretében úgy látjuk, hogy a piac jelenlegi helyén csak felújítható, nem fejleszthető, bővíthető, mert az további problémákat gerjeszt ebben a városrészben. Amennyiben a város megvizsgálja a fent megemlített felvetéseinket, és úgy dönt, hogy a mai kor számára elfogadható, korszerűbb, nagyobb piacra van szüksége Kecskemétnek, akkor javasoljuk, hogy ennek helyszíne a belvárosi buszpályaudvar kiköltözése után szabaddá váló Széchenyi tér legyen. Az igényesség, újdonság mellett azért is lehet célszerű ide telepíteni a kecskeméti új piacot, mert közvetlen kapcsolata van a mai Főtérrel, melynek kialakulásában nagy szerepet játszott az évszázadok óta itt működő piacozás. Az itt működő piac újra pezsgő életet és idegenforgalmat hozhat városközpontunkba. Tömegközlekedéssel megközelíthető, és a legnagyobb lélekszámú városrészünkkel, a Széchenyivárossal közvetlen összeköttetéssel bír.

Ez a létesítmény hasonlóan számos európai város Főterén található piachoz, több funkciós lehetne, azaz helyet biztosíthatna nem csak az árusoknak, hanem a kultúrának, rendezvényeknek, fesztiváloknak, télen akár korcsolyázásnak. Ebben az esetben a korábbi, azaz a mostani piac létesítményeit át lehetne adni a környező iskoláknak sport célokra, valamint ifjúsági közösség használatra.

Kövessen minket a Facebookon is!