Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. február 21. 10:46 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn az ország nagyobb részén borongós időre van kilátás, eleinte a Dunántúlon, majd elszórtan lehet kisebb havazás, hószállingózás. Délután északon már felszakadozik a felhőzet, és némi napsütésre is számíthatunk. Sokfelé élénk lesz az északkeleti szél, -1 és +5°C közé emelkedik a hőmérséklet. Keddre virradóra délen erősen, északon változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem valószínű, a Tiszántúlon lehet kisebb hószállingózás. Az északkeleti szelet a Tisza vonalától keletre kísérhetik még élénk lökések. -3 és -8°C közé hűl a levegő, de északkeleten ennél hidegebb is lehet.

Napközben a Tiszántúlon erősen felhős, borult idő várható, kisebb havazás, hószállingózás is lehet. Az ország többi részén több-kevesebb napsütés is várható, a felhőátvonulásokból csak elvétve alakulhat ki hózápor. Az északi szél a Kisalföldön élénkülhet meg. -1 és +4°C várható a legmelegebb órákban.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn gyenge hidegfront érezteti hatását, ezért türelmetlenebbé, ingerlékenyebekké válhatunk, emelkedhet vérnyomásunk és fejfájás is jelentkezhet, melyet az időnként megélénkülő szél is fokozhat. A Dunántúl déli részén és a középső tájakon csapadékosabb idő lesz, arrafelé az izületi és a reumatikus panaszokkal élőknek is nehezebb napjuk lehet. A hideg időben könnyen kiszáradhat a bőrünk, kezeljük ápoló krémekkel, testápolókkal! Változékony időszak következik, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, szüksége lesz szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn főleg a Dunántúlon és a középső tájakon lehet kisebb havazás, hószállingózás, így arrafelé nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, legyünk óvatosabbak, tartsunk nagyobb követési távolságot! Sokfelé élénk lesz a szél, melyet helyeként erős lökések is kísérhetnek, emiatt ott csökkenhet a járművek menetstabilitása. A hidegfronti hatás miatt türelmetlenebbek, dekoncentráltabbak is lehetünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!