Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. február 25. 05:30 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken reggel nyugaton többnyire derült, a középső országrészben változóan felhős lesz az ég, míg a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön folytatódik a hószállingózás, havazás. A középső országrész kivételével előfordulhatnak élénk széllökések, a legalacsonyabb hőmérsékletek -4 és -10°C között várhatóak. Napközben kelet felől tovább növekszik a felhőzet, már a Dunántúlon is erősen felhős idő várható. Keleten, délkeleten további havazásra, hószállingózásra készülhetünk, helyenként több cm-es friss hótakaró is kialakulhat. Az észkias szelet sokfelé élénk, a Kisalföldön időnként erős lökések kísérhetik. -2 és +2°C közötti értékeket mérhetünk.

Szombaton reggelre észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet, kisebb havazás, hószállingózás már csak a déli tájakon valószínű. Mérséklődik a szél, már csak néhol lehet egy-egy élénk széllökés. -3 és -10°C közé hűl a levegő, de néhány fagyzugos helyen még ennél is hidegebb lehet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken nem terheli front a szervezetünket, ám a csapadékos keleti tájakon erősödhetnek a görcsös, reumatikus és izületi fájdalmak. A szeles időjárás következtében is fejfájásra, migrénre, ízületi fájdalmakra panaszkodhatunk. A hideg időben könnyen kiszáradhat a bőrünk, kezeljük ápoló krémekkel, testápolókkal! Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, szüksége lesz szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken a keleti tájakon, majd a déli területeken is havazásra készülhetünk. Emiatt nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, tartsunk nagyobb követési távolságot! Északnyugaton és északkeleten gyakran élénk lesz a szél, a Kisalföldön egy-egy viharos lökés sem kizárt, ezért csökkenhet a járművek menetstabilitása. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!