Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 26. 11:20

Nap szentje: I. SZENT VIKTOR pápa

Nap szentje: I. SZENT VIKTOR pápa
A 14. egyházfő a történelemben, 189 és 199 között uralkodott. Pontifikátusa alatt először került Róma a keresztény világ központjába, és tovább gyűrűzött a kelet és nyugat viszálya. A történelem fennmaradt írásai nyomán tudjuk, hogy Viktor a birodalom észak-afrikai tartományából származott. Fellépett az egyház egységesítése mellett, így aztán hamar napirendre került a húsvét időzítésének kérdése, amelyet a nyugati zsinatok állásfoglalásaira támaszkodva a zsidó Niszán hónap 14. napját követő vasárnap tartották.

Azonban a birodalom keleti részeiben, főként Kis-Ázsiában Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét naptól függetlenül Niszán hónap 14. napján tartották.
Viktor be akarta vezetni a nyugati időpontot, és azokat a püspököket, akik nem voltak hajlandóak ezzel egyetérteni, kizárta az egyházból. Ekkor vált ketté a keleti és a nyugati egyház először élesen egymástól.

A pápai primátus hangsúlyozására az egyház hivatalos nyelvévé a görög helyett a latint tette meg. Ez a döntése több évszázadon át érvényben maradt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház