Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 2. 16:43 | Szerző/forrás: www.hirtv.hu, foldoraja.hu

Mindenkit arra kérnek, hogy kapcsolja le a villanyt

Mindenkit arra kérnek, hogy kapcsolja le a villanyt
Idén március 26-án lesz a Föld Órája akció. A világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete, a WWF mindenkit arra kér, hogy ezen a napon este fél 9-kor egy órára kapcsolja le a világítást és tegyen klímafogadalmat. A világméretű önkéntes akcióban tavaly 1,3 milliárd ember fejezte ki elkötelezettségét a környezet védelme mellett.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet 2011-ben a gazdasági élet szereplőit, a kormányokat, és minden magánembert arra kér, hogy március 26-án este fél 9-től egy órára kapcsolják le a világítást. A Föld Órája akció azonban csak a kezdet, ezért a szervezők arra is kérik a résztvevőket, hogy tegyenek egész évre szóló fogadalmat, legyen az bármilyen apróság, amivel hozzájárulnak a bolygónk jövőjének megőrzéséhez.

Az akció magyar nyelvű oldala, a www.foldoraja.hu kedden újra elindult, és itt jelentkezhetnek a csatlakozók. A korábbi évekhez képest újdonság, hogy a WWF nem csak a regisztrációkat várja, hanem klímafogadalmakat is. Nemcsak a magánemberek, hanem a vállalatok, intézmények is kiírhatják a weboldalra, hogy mit tesznek a Föld jövőjéért. A vállalatok társadalmilag felelős gazdasági szereplőként feltüntethetik, hogy mekkora szén-dioxid kibocsátás csökkentést vállalnak a következő években globálisan és Magyarországon.

A honlapon regisztrálni és keresni lehet az országban zajló Föld Órája események között is. Lesznek például gyertyafényes éttermi programok, van, ahol köztéri közösségi lámpaoltást tartanak, míg máshol sötétben rendeznek sport és szórakoztató eseményeket. A honlap látogatói elektronikus képeslappal hívhatnak meg másokat az eseményre, sőt aki legalább 5 meghívót elküld, az még egy Föld Órája pólót is nyerhet.

A Föld Órája akciót az első évben, 2007-ben csak egyetlen városban, az ausztráliai Sydney-ben rendezték meg, de a kezdeményezés mára nemzetközi megmozdulássá nőtte ki magát. A tavalyi esemény minden idők legnagyobb önkéntes akciója volt, hiszen a világ 128 országának 4800 városában 1,3 milliárd ember fejezte ki, hogy fontos számára a Föld jövője. 2011-ben olyan, mindenki által ismert épületek fényei hunynak ki ismét, mint például a párizsi Eiffel-torony, a londoni Buckingham-palota, a San Francisco-i Golden Gate híd vagy éppen a Sydney-i Operaház.

Magyarországon tavaly 142 településen kapcsolták le a díszkivilágítást egy órára a Föld Órája akcióban. Emellett 400-nál is több iskola, alapítvány, vendéglő, bank, magán- és nemzetközi cég csatlakozott a kezdeményezéshez. A fővárosban egy órára elsötétültek a hidak, a Budai Vár, a Parlament, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum és a Hősök tere is.

Kövessen minket a Facebookon is!