Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 5. 17:54

A gazdák érdekeit védi a mezőgazdasági munkacsoport

A gazdák érdekeit védi a mezőgazdasági munkacsoport
Mintegy háromszáz kilométernyi földutat glédereztet idén Kecskemét önkormányzata. Szintén a külterületen élőket érintő, 2011-re vonatkozó elképzelés, hogy lehetőség szerint közmunkások bevonásával őriztetnék a beérett gyümölcsöt, zöldséget, terményt a földeken. E témákról a Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság Mezőgazdasági Munkacsoportjának legutóbbi ülésén esett szó.

A város földútjainak állapotfelmérésére még múlt hónapban kérte a munkacsoport a hivatalt. Ennek oka, hogy a mezőgazdasági munkagépek nem használhatják az országos közutakat, és a gazdák számára gyakran nehézséget okoz földjeik megközelítése. Most Kasza Gábor, a beruházási és városüzemeltetési osztály városüzemeltetési csoportvezetője számolt be a helyzetről. Felvázolta azt is, hogy melyek a kritikus pontok, egyebek között az átjárhatóság, az utak szélessége, állapota szempontjából. A munkacsoport részéről elhangzott, hogy a problémás szakaszoknál a gazdák együttműködését kérve lehetne elvégezni a legszükségesebb munkálatokat. Az önkormányzat egyébként minden esztendőben komoly összegeket költ a földutak karbantartására. Idén március közepétől kezdik el a gléderezést, amely mintegy 300 kilométer földutat érint majd. A mélypontokon árokásással próbálják elvezetni a vizet.

A másik téma a külterületi közterület-felügyelet bevezetésének lehetősége volt, amely először szintén a munkacsoport előző ülésén merült fel. Most elhangzott: hosszú távon a mezőőri szolgálat újbóli bevezetése jelenthetne megoldást, amely leghamarabb 2012-től valósítható meg, állami és önkormányzati támogatással, valamint az érintett gazdák anyagi hozzájárulásával. 2011. egy átmeneti év lehet, amikor is a közterület-felügyelők próbálják segíteni a polgárőrség munkáját. Mellette kezdeményezik, hogy közmunkaprogram keretében lehessen megoldani a gyümölcsösök, földek őrzését, először június-júliusban, majd ősszel.

Kövessen minket a Facebookon is!