Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 7. 09:56 | Szerző/forrás: InfoRádió

Rossz hír a magyarok negyedének: itt az első pollenszezon

Rossz hír a magyarok negyedének: itt az első pollenszezon
Világszerte egyre több az allergiás megbetegedés, a magyarok negyede is szenved valamilyen allergiától, a virágporra érzékenyek pedig másfél-kétmillió körül lehetnek. Új jelenség, hogy az első tünetek már három-négy éves korban jelentkeznek. A pollenszezon ráadásul a napokban elkezdődött.

Az első pollenszezon a napokban kezdődik, ezért ha az allergiások a szabadba készülnek, érdemes szemüveggel, maszkkal védekezniük az allergének ellen. Jó módszer lehet az orrmosás is, amelyhez fiziológiás sóoldatot javasol Krasznai Magdolna, a Semmelweis Egyetem fül-orr-gégésze.

Az allergológus-immunológus az InfoRádióban hangsúlyozta: az allergiások, ha tehetik, kerüljék a dohányfüstös helyeket.

Az allergia a fialat felnőttek betegsége, ám az utóbbi időben megfigyelhető, hogy már kora gyermekkorban, illetve középkorúaknál is kialakul - mondta Krasznai Magdolna, megjegyezve: a családokban nem maga a betegség, hanem a hajlam öröklődik. Ha az egyik szülő allergiás, az öröklődés valószínűsége húsz, ha pedig mindkettő, ötven százalék.

A megfigyelésekből kiderül, hogy a csecsemőkorban és a kora gyermekkorban olyan meghatározó folyamatok zajlanak, vagy olyan betegségek játszódnak le, amelyek szintén hajlamossá tehetnek az allergiás nátha, az allergiás, ekcémás bőrelváltozás, később ételallergia, esetleg asztmás megbetegedés kialakulására - fűzte hozzá a Semmelweis Egyetem fül-orr-gégésze.

Kövessen minket a Facebookon is!