Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 9. 08:41

Hideg napok a kecskeméti vendéglőkben

Hideg napok a kecskeméti vendéglőkben
Nehéz hónapok lezárását és a forgalom emelkedését, vagyis érzékelhető prosperitást várnak a tavaszkezdet hónapjaitól a kecskeméti vendéglátók. Az, hogy január-február fagyos hónap, még a fű sem nő - régi tapasztalat a vendégváróknál; és nemcsak Kecskeméten.

- Megnehezíti a helyzetünket az élelmiszerárak emelkedése is. - mondja Garaczi János, a Venesz-díjas mesterszakács (Tanyacsárda). - Gyenge a forgalom, de a plusz költségeket - a válságos idők kezdete óta nem először - nem tudjuk, nem lehet áthárítani a vendégre. Ha pedig a minőség csökkenne - mert olcsóbb alapanyagokat használnánk - vagy pedig kisebb adag kerülne a tányérra, érthetően itt hagyna a törzsvendég is. Érzékenyebbek a partnerek. Érthetően. Több odafigyelés, gondosság, gasztronómia-fantázia kell, mi is így próbálkozunk…

- Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, az elmúlt évek fejlesztéseihez tetemes összegű hitelt igényeltünk. Ha nincs bevétel, még a kamatokat sem tudjuk időre fizetni.– vallott nehéz dilemmájáról egy Kecskeméti ambiciózus befektető. - A kecskeméti törzsközönség egyre nagyobb része kerüli el a drágább éttermeket. Akik pedig az olcsóbb helyeket keresték korábban, azok most az otthoni konyha lehetőségeit helyezik előtérbe. A válságnak nincs vége. És ezt persze az átkos hónapokban érezzük bizonyítva leginkább.

- A Mercedes Gyár építésének – ott ahol értik az idetelepült németek gondolkodását és ajánlataikban érvényesítik is - érzékelhető mértékű pozitív hatása van. – mondja Kecskeméti Krisztián, mesterszakács (Bagatell Étterem). - Nálunk például ez 20-30 százalékos forgalomnövekedést jelent. Különösen is jól jött ez januárban és februárban. A német jó vendég, szereti a gazdagon megrakott asztalt, és nem vizsgálja az étlapunk árlistáját olyan alaposan, mint a magyar. Igaz, hogy csak hétköznap járnak, a vasárnapot gondolom otthon töltik. Úgy látom, hogy több más  belvárosi vendéglőt is előnybe helyeznek  a messziről érkezett Kecskemétiek.

Az utóbbi években Kecskeméten sorra nyíltak a melegkonyhás vendéglátóhelyek. Vagyis az erősödő konkurenciaharc még inkább megnehezíti a gondokkal küzdő cégek életét. Különösen a belvárosi részeken érezhető ez a fásultság. Komoly vásárlóerőt köt le például az 52-es mellett megépült Csalánosi Csárda és erős a megújult Sasfészek is. Az üzletpolitikájuk is dicsérendő. Tudják, hogy mi kell - és mennyiért - az átutazó, sietős sofőrnek és mi a kiránduló, szabadba vágyó több gyerekes családnak?

Kövessen minket a Facebookon is!