Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 10. 09:55

Pláza stop a helyi kereskedelem helyzetbe hozásáért

Pláza stop a helyi kereskedelem helyzetbe hozásáért
Pláza és hipermarket építési moratóriumot hirdetett az LMP. A szerdán benyújtott határozati javaslatban a párt felkéri a kormányt, hogy szeptember végéig állítsa le az építkezéseket, és az adott időpontig dolgozzon ki egy olyan rendszert, aminek keretein belül szigorítanák a multinacionális szupervállalatok terjeszkedését, és hogy a jövőben csak széleskörű társadalmi egyeztetés után lehessen plázákat és hipermarketeket építeni. Az LMP kecskeméti szervezete tegnap délután tartott sajtótájékoztatót egy kecskeméti pláza előtt.

Vágó Gábor elmondta, hogy rossz az a 20 éves gyakorlat, miszerint az önkormányzatok egyedüli hatásköre a nagy volumenű plázaépítések engedélyezése. Széleskörű társadalmi megegyezésre van szükség ilyen esetekben, ezért a jövőben csak olyan körülmények között indulhatnának ilyen beruházások, ha arra egy olyan kerekasztal rábólint, aminek tagja a beruházó, a helyi önkormányzat, a környéken található kisboltok tulajdonosai, a kereskedelmi- és iparkamara, a helyi civilszervezetek, valamint a helyinél magasabb állású, Kecskemét esetében a megyei vagy állami főépítész. Erre nagyon jó ausztriai, francia és olasz példák vannak – tette hozzá a honatya.

 

Kriskó Dávid frakcióvezető elmondta, hogy a törvényjavaslat lényege a helyi termelők és vállalkozások helyzetbehozása, piacuk megteremtése. A közvélemény kutatások alapján jól kimutatható az a tény, hogy az embereknek igényük van a helyben megtermelt élelmiszeri termékekre, és remek civil kezdeményezések is vannak Kecskeméten, amelyek lehetővé teszik a helyi biotermékek beszerzését. Hosszú távon pedig az a cél, hogy a hipermarketek polcain is megjelenjenek – feltüntetve - a helyben megtermelt termékek.

 

Falusi Norbert önkormányzati képviselő a Szatyor-mozgalomról beszélt. A Szatyor-mozgalom lehetővé teszi, hogy a kecskeméti emberek hozzájussanak helyben termelt idényzöldségekhez és gyümölcsökhöz, egy előre meghatározott fix árért. Ezzel az emberek közvetlenül támogatják a helyi gazdaságot, a helyi termelőknek anyagi és erkölcsi támogatást adnak, valamint az akció összehozza a hasonlóan gondolkodókat, ezáltal közösséget épít.

 

A sajtótájékoztató végén Vágó Gábor beszámolt az LMP hétvégi tisztújító kongresszusáról. A párttagság szavazatai alapján három kecskeméti kötődésű ember is tagja lett a választmánynak, az LMP legfontosabb irányító szervének. A következő egy évben Vágó Gábor szóvivőként, Falusi Norbert önkormányzati ügyvivőként, a kecskeméti önkormányzati választásokon hetényegyházi jelöltként induló Turcsán Szabolcs pedig régió delegáltként dolgozik majd a választmányban.

Kövessen minket a Facebookon is!