Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 17. 11:50

2011 – II. János Pál pápa emlékének szól

2011 – II. János Pál pápa emlékének szól
Májusban szentté avatják II. János Pál pápát. A Karol Wojtyla néven született, s a XX. század meghatározó egyházi személyisége a kecskemétiek számára is kiemelkedő jelentőséggel bír. A róla elnevezett Karol Wojtyla Központ nap mint nap rászorulók sokaságának nyújt segítséget, és ad reményt a szebb jövőre.

– II. János Pál pápa szentté avatása mit jelent az önök életében? – kérdeztük Farkas P. Józsefet, a ház alapítóját.

– Örömmel vettük a hírt, hogy névadónkat május elsején boldoggá avatják Rómában. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy  a pápa szülővárosának, Wadovicének jóvoltából mi magunk is meghívást kaptunk erre a különleges ceremóniára. A szűk körű delegációba a meghívást együttesen kaptuk az egyháztól és a város polgármesterétől, Eva Filipiaktól – köszönhetően az elmúlt évek közös munkálkodásainak.

– A Wojtyla-év milyen kötelezettségeket jelent az önök intézménye számára?

– Ezek nem csak kötelezettségek, sokkal inkább elismerések számunkra, hogy egy ilyen rangos egyházi ünnephez kapcsolódhatunk programjainkkal. Az egész éven átívelő programsorozatunk már megkezdődött a kommunizmus áldozatainak világnapjára való megemlékezéssel. 

– Milyen rendezvényeket szerveznek a közeljövőben?

– Hisszük, hogy II. János Pál halálával nem hagyott el minket. Minden rendezvényünkkel szeretnénk emléket állítani a géniusz áldozatos élete előtt, és egyben példát mutatni. A programokat is úgy állítottuk össze, hogy bárki felekezeti hovatartozás nélkül – akár hívő, akár nem –  bekapcsolódhasson az év során. Részletekről majd később, de annyit mindenképp szeretnék kiemelni, hogy májusra reményeink szerint teljesen megújul a Wojtyla-ház környéke. Az épület előtti Wojtyla tér kialakítása már megkezdődött, Kecskemét városa folyamatosan szépíti. Az útfelújítás mellett egy szép park is készül sok-sok virággal.

– Az avatóünnepséget a boldoggá avatással egy időben tervezik?

– Nem, hiszen akkor a mi kis delegációnk is Rómában, a helyszínen személyesen vesz részt a ceremónián. Később, de még május folyamán tartjuk meg a mi ünnepünket, a téravatót, melyre rangos európai közéleti személyeket is várunk, és ekkor jelentjük be, hogy hamarosan egy II. János Pál pápát ábrázoló relieffel gazdagodik a tér. A lengyel–magyar barátság azonban nem csak formailag jelenik meg a szép új környezettel, hiszen az érseki Ferences Akadémia előadásait szintén a boldoggá avatás témája köré építettük fel. Neves előadóink bemutatják II. János Pál életútját, történelemalakító személyiségét, teológiáját az enciklikái tükrében. Tárlatok is színesítik a programjainkat, többek között a Wadovicéből érkező fotókiállítás, valamint a fővárosi Szent Adalbert lengyel egyházközösség II. János Pál-tárlata.

– Zarándokutakat is terveznek?

– Természetesen ezek sem maradnak el. Olyan hazai állomásokat érintünk majd, amelyeket személyesen is felkeresett az egyházfő, így látogatásaink érintik Máriapócsot, Esztergomot, Debrecent és Pécset.

– A Wojtylába járó rászorulók is részesei a programoknak?

– Igen, lakóink eddig is örömmel vettek részt rendezvényeinken, és célunk továbbra is az, hogy mindennapjaikat gazdagítsuk kulturális és egyházi programokkal. Krisztus szeretete sürget minket... Hivatásunk, hogy örömhírt vigyünk a szegényeknek, de nemcsak szóval, hanem a szeretet cselekedeteivel is. Idén, a Wojtyla-év jegyében szeretnénk még több terhet levenni a vállukról, és segítségnyújtásunkat a napi meleg étel, ruhaosztás mellett kiterjeszteni a magasabb fokú gondoskodásra. Fő célunk a társadalomba való visszakapcsolódásuk segítése lenne, hogy ismét teljes jogú tagjaivá válhassanak.

– 2011 emellett az önkéntesek éve is. Az önök munkáját mennyiben segítik önkéntesek?

– Sokan jelentkeznek, ami örömteli. Van, aki mindennap jön segíteni, és akadnak, akik időközönként. Valamennyi segítséget elfogadjuk. Lendületet ad a mi munkánknak is, hiszen jól mutatja: velünk együtt sokan érzik fontosnak a szegények segítését ebben a nehéz világban. Én magam is azért szerettem meg ezt az intézményt, mert a csoda a barátság házában mindennapos élmény. Krisztus itt van velünk testvéreink hálás szívében, és ez nagyon jó dolog.

A kecskeméti Érseki Ferences Akadémia szervezőközössége „A Teremtett Világ Dicsérete” című sorozatának következő előadása március 25-én, pénteken 17 órakor kezdődik a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet barokk dísztermében. Dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója „A szikes tavak különleges ökológiai értékei” címmel tart vetített képes előadást. A programot a „Víz világnapja 2011” sorozat keretében rendezik meg.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház