Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 30. 13:35 | Szerző/forrás: www.kecskemetitv.hu

Kezdődik a revitalizáció, de új pályázatot is nyert a város

Kezdődik a revitalizáció, de új pályázatot is nyert a város
Megújul a Városi Mozi, főtéri rendezvények kerülhetnek át a Vasútkertbe, de átváltozik a Budai utcai nagypiac környéke is. Nyáron kezdődik ugyanis a Rákóczi út – Vasútkert revitalizációjának kivitelezése. Emellett új pályázatot nyert Kecskemét a közlekedés fejlesztésére is, amelynek középpontjában az elővárosi közlekedés áll.

Nyáron kezdődhet a Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja. A napokban ugyanis megtörtént a projekt támogatási szerződésének aláírása. Közel egy éven keresztül folynak majd a munkák.

„A pályázat keretében az elnyert támogatás 1,5 milliárd és a teljese bekerülési költség 2 milliárd környékén van.” - mondta el Uhlig Rita a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A pályázat kapcsán két új elemre is felhívta a figyelmet dr. Zombor Gábor polgármester. Egyrészt ismét felkeresik a Rákóczi úton élőket, hogy egyeztessenek velük. Ennek során bemutatják számukra az új energiahatékonysági pályázatok lehetőségeit, amelyek kiírása az év végén várható. A pályázat részét képezi a Városi Mozi felújítása is.

„Kulturális kiállító tér céllal kerülne felújításra és a kulturális és konferencia központ részeként működne tovább.” - tette hozzá dr. Zombor Gábor.

Ez körülbelül 250 millió forintba kerülne. Először azonban a funkciójáról döntenek majd. Erre készül egy ifjúsági és egy kulturális koncepció is. A pályázat részeként a Vasútkertbe átkerülnének a főtéri nagyobb rendezvények, valamint a fiatalok számára extrém sportolási lehetőséget teremtenének, így például gördeszka pályát is. Harmadik közlekedésfejlesztési pályázatát is megnyerte Kecskemét. A 300 millió forintos beruházás az elővárosi közlekedés rendszerének fejlesztését segíti, ám szervesen kapcsolódik a korábbi két pályázathoz, amelyek az intermodális pályaudvar kialakítására és a kapcsolódó helyi közösségi közlekedés fejlesztésére, másrészt a térségi elérhetőségek javítására irányulnak.

„Jelenleg a város a KÖZOP pályázati rendszeréből megközelítőleg 150 milliárd forintot nyert el, amely még senkinek sem sikerült a magyar városok között.” - fogalmazott a polgármester.

A három pályázat együtt képes teljes egészében, komplexen kezelni a város közlekedési problémáit. A ma bemutatott pályázatok nagyban érintik a belvárost, ezért a városrész önkormányzati képviselője, Vörösmarty Attila kérte többek között a Rákóczi úti lakók megértését és türelmét.

„Megnyugtatóak azok a keretösszegek amelyre a város pályázott és elnyerte. Egy olyan közlekedésfejlesztés fog elindulni nem csak a belvárosban, hanem az egész város tekintetében, amelyek hosszú évtizedekre meghatározzák majd az egész város közlekedését és egy élhetőbb város fog majd kialakulni.” - nyilatkozta Vörösmarty Attila, a városrész önkormányzati képviselője.

A pályázat egyébként az elővárosi vasút és úthálózathoz kapcsolódó közúti és vasúti közösségi közlekedés fejlesztésének előkészítésére irányul. Így felülvizsgálnak vasúti vonalakat, de ha kell átépítenek, vagy áthelyeznek megállóhelyeket is.

Kövessen minket a Facebookon is!