Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 31. 11:16 | Szerző/forrás: Petőfi Népe/Barta Zsolt

Az év vendéglátója lett - Lapszemle

Az év vendéglátója lett - Lapszemle
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete javaslata alapján az idén az Év Vendéglátója címet a Lajosmizsei Tanyacsárda séf-társtulajdonos ügyvezetője, Garaczi János kapta. Budapesten, a Művészetek Palotájában 19. alkalommal rendezték meg a Turisztikai Díjátadó Gálát és Évadnyitót, ahol a turisztikai szakemberek vehettek át nívós elismeréseket. - Már elmehettem volna nyugdíjba, de nem tudok. Mindig van feladatom, majd a Teremtő odafent eldönti, hogy mikor kell abbahagynom a szakmát – mondja Garaczi János, akinek a cége évek óta a kamara tagja.

- Szüleim javasolták, hogy a vendéglátóiparban helyezkedjek el. Édesanyám mondta is: fiam, szakácsként nem leszel éhes. Helvéciáról kerékpárral jártam be tanulni, a Dióhéj étteremben sajátítottam el a főbb gyakorlati fogásokat, Garasi Károly üzletvezetőtől tanultam sokat. Amikor Garasi megkérdezte: „hogy vagy, fiam?”, akkor azt kellett válaszolni: „nem jól, mert nem dolgozhatok”. Ő adta az első lökést a pályán, amelynek során vezettem a Bugaci Csárdát, a kecskeméti Aranyhomok Hotelben konyhafőnök, a Tanyacsárdában konyhafőnök és üzletvezető is voltam, ma pedig tulajdonos – emlékszik vissza pályafutása legfőbb állomásaira a Venesz-díjas mester, aki 50. éve azért dolgozik, hogy a vendég jól érezze magát.

A Tanyacsárdában már több mint 35 éve fogadja a vendégeket, akik között rengeteg a visszatérő. Nem ok nélkül. A cég az elmúlt 12 évben öt alkalommal szerezte meg a Vidék Legjobb étterme címet. Számos más elismerés mellett az idén kapta meg a Magyar Turizmus Minőség Díjat – második alkalommal – a vendéglátóhely gárdája. A Venesz-díjas mester büszke a munkatársaira. „Ez egy iskola” – hangsúlyozza, amikor a szakmai minőségről beszélgetünk. Az ország csaknem minden területéről bekopogtak hozzánk az ambiziózus fiatalok, hogy ellessék a szakmai fogásokat. Amikor a mestert arról faggatom, mi az ő szerepe ebben az iskolában, annyit mond: „átadni mindent, amit tanultam, szorgalom, fegyelem, szeretni kell a vendéget, tudás, kitartás, folyamatos képzés a titka mindennek”. A keze alatt dolgozók az elmúlt 35 évben heten kapták meg a mesterszakácsi, hatan a mesterfelszolgálói címet, munkatársai számos alkalommal szerepeltek a Nemzeti Szakácsválogatott tagjai között, melynek több alkalommal a mester volt a felkészítője.

Bács – Kiskunban kiváló, nagyhírű szakemberek öregbítik a szakma presztízsét. Garaczi János azt mondja, hogy az olyan tapasztalt szakmabéliek, mint amilyen ő is, szívesen átadná a tudását egy szakácsakadémián, ha felkérnék. Ez lenne idehaza a legjobb fiatal mesterszakácsok csúcsiskolája. Amikor arról kérdeztem, hogy miként is látja Kecskemét turisztikai jövőjét, annyit mond: „a Mercedes-beruházás rengeteg német családot, ismerőst, majd azok ismerőseit fogja a városba csábítani.”

Kövessen minket a Facebookon is!