Július 26. péntek, Anikó, Anna
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Kecskemét fejlődése megállíthatatlan – Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja: nyáron kezdődhet a kivitelezés
Hírek, események 2011. március 31. 14:11 | Szerző/forrás: www.kecskemet.hu

Kecskemét fejlődése megállíthatatlan – Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja: nyáron kezdődhet a kivitelezés

Képgaléria
Kecskemét fejlődése megállíthatatlan – Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja: nyáron kezdődhet a kivitelezés
Kedd délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és Uhlig Rita, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. A fő téma Kecskemét két nagy projektje: a Rákóczi út - Vasútkert revitalizációja valamint az elővárosi közlekedési rendszerek fejlesztése volt.

A napokban megtörtént a kecskeméti „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja” című projekt támogatási szerződésének aláírása. A kiviteli tervek elkészítése folyamatban van, nyáron pedig elindulhat maga a kivitelezés. Az építési munkálatok egy évig, azaz jövő nyárig tartanak, a teljes projekt pedig 2012 decemberében zárul. A projektmenedzsmentet a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. végzi.

A beruházás konzorciumban valósul meg, amelynek tagjai: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Piac- és Vásárigazgatóság, a Kik-For Kft. valamint a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Elnyert támogatás: 1.518.767.679 Ft

Bekerülési költség: 2.100.000.000 Ft

A revitalizációs program érinti a Rákóczi utat, ezen belül a megyei bíróság épületét, a Vasútkertet, valamint a Budai utcai nagypiacot.

Rákóczi út revitalizációjának leghangsúlyosabb eleme a középső sétány megújítása. A sétaút helyenként mintázatos burkolatot kap, teresedések, ivó- és szökőkutak, pihenőszigetek jönnek létre, különböző élményelemek, világítás és fényeffektusok díszítik majd. Ez utóbbi változatosságát egyebek között taposólámpák segítik. A középső sétány fasora részben megmarad, a kivágott fák helyére előnevelt fákat telepítenek. Mellette árnyéktűrő sövények, talajtakaró cserjék, a napos helyeken egynyári ágyások, valamint óriáscserepekbe ültetett dísznövények lesznek.

Az út mindkét oldalán megtörténik a járdák átépítése. Az új burkolati elemek visszafogott mintázatában váltakozik majd a természetes kő és a beton térkő. Előnevelt fákból új, egységes fasor jön létre, a telepített fák körül pedig kissé kiemelt keretezés készül, benne egynyári virágokkal, cserjékkel. A kétszer egyirányú gépkocsi forgalmi sávok és a járdák között parkolósáv lesz, amelynek beton térkő elemei színükkel és formájukkal egyaránt jelzik a funkcionális elkülönülést. A bíróság felőli oldalon lévő egyik forgalmi sáv helyén alakul ki a kétirányú kerékpárút, a Rákóczi út teljes hosszában.

A Városi Mozi előtt lévő téren egy kis piazza jön létre, amely alapesetben továbbra is parkolóként működik. Ugyanakkor kapcsolatban lesz a járdával, és a középső sétánnyal. Ez lehetővé teszi, hogy rendezvények idején a forgalmi sáv lezárásával egy összefüggő, hatalmas tér alakuljon ki. A megyei bíróság épületének utcai homlokzata és tetőhéjazata teljesen megújul. A Rákóczi út teljes világítása átépül, a területre ugyanolyan típusú kandeláberek kerülnek, mint amilyenek a főteret díszítik. A lakó- és középületeket ellátó közművezetékek elöregedett és kis kapacitású szakaszainak cseréje is megtörténik.

A Rákóczi úton több üzlethelyiség is megújul. A 18. szám alatt két multifunkcionális üzlethelyiség jön létre, amely elegáns kereskedelmi-szolgáltató, illetve kulturális-képzőművészeti funkciók befogadására vagy idegenforgalmi és turisztikával összefüggő tevékenységek kialakítására lesz alkalmas. A 26. szám alatti üzlettér belső felújítása a Rákóczi út korábbi kiskereskedelmi funkciójának és városi korzó jellegének erősítését célozza. A 20. szám alatti egykori cukrászda helyiségei teljesen megújulnak.

A Vasútkert zöldfelületének karakteres formája megmarad, a revitalizáció a sétautak nyomvonalában, a rendezvénytér, a kiszolgáló épület, a játszótér, a teresedések és különböző élményelemek létrehozásában jelenik meg.

A Rákóczi útról átvezető gyalogátkelő egy teresedésbe érkezik, amely három felé osztja a gyalogos forgalmat, és itt vezet át a kerékpárút is. A fő gyalogút egyenesen a vasútállomás főbejáratához vezet, fasorral, pihenőpadokkal szegélyezett lesz. Ehhez a gyalogúthoz kapcsolódik a kör alakú rendezvénytér szabadtéri színpaddal, amely úgynevezett arénás nézőtérként működhet. A tér alkalmas lesz arra is, hogy 16-20 mobil sátornak, pavilonnak helyet adjon. Ezek közműellátását kiépített csatlakozások biztosítják majd. A tér mellett épül fel a kiszolgáló épület, benne időszakosan üzemelő büfével, mosdóval, technikai raktárral, illetve a rendezvényekhez szükséges vezérlő helyiséggel.

A rendezvénytér körül kiemelt lejtős nézőtér park felé eső karéja mentén gördeszka pálya lesz, különböző szabványos akadályokkal, lejtőkkel, korlátokkal, ugratókkal.

Új sétaút hálózat alakul ki, amely végleges formájában pótolja majd a volt KTE pályán sokak által kedvelt futópályát is. A sétautak mentén szökőkutak, csobogók, térplasztikával és egyedi mintázatú térrel kombinált világítási kompozíciók jelennek meg. Kialakul egy játszótér, lengő- és mérleghintával, homokozóval, játszóházakkal, rugós játékszerekkel, pihenőpadokkal.

A Vasútkert világítási rendszere megújul. A kandeláberek kihelyezése mellett a szökőkutak díszkivilágítása, a csomópontoknál kialakított világítási kompozíciók, a rendezvénytér „fényszőnyege” és helyenként taposólámpás lombvilágítás teszi teljessé a képet.

Budai utcai nagypiac:

A funkcióbővító beruházás keretében a megtörténik a jelenlegi szabadpiac lefedése úgy, hogy oldalról nyitott marad. A szabadpiac térszintje alatt, 3,3 méter mélységben 62 darab mélyparkoló épül. A fedett-nyitott piacrész 1.503 négyzetméter, az alatta lévő mélyparkoló pedig 1.489 négyzetméter lesz.

A piac környezetének forgalmi rendje átalakul, a Budai utcán pedig további 29 felszíni parkoló jön létre.

Kövessen minket a Facebookon is!