Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 1. 10:07 | Szerző/forrás: www.delmagyar.hu/Csenki Csaba

Eltűnt a mocsok a KIO faláról

Eltűnt a mocsok a KIO faláról
Eltűntek a gusztustalan és értelmetlen firkák, a szó szerint és átvitt értelemben odahányt formák és alakzatok a Kecskeméti Ifjúsági Otthon sarki faláról. És ez nagyon jó! És szép is. Most még…

A KIO sarka (Kossuth tér – Arany J. utca) hatalmas vonzerőt jelent a fiataloknak. Télen melegednek, nyáron hűsölnek, és tavasszal meg ősszel ugyanezt csinálják. Meg még valamit: szétszórják a szemetet, a csikkeket, hétvégenként a sörös dobozokat, boros PET palackokat. De ezeket a takarítók reggelre eltüntetik. Ám ők nem hagyják ennyiben.

Mindenáron megpróbálnak maradandó nyomot hagyni maguk után. Hányás és értelmetlen firkák, ábrák formájában valósulnak meg a világról alkotott elképzeléseiknek lenyomatai. Ez pedig gusztustalan és bosszantó. Különösen, hogy egy olyan intézmény falát „díszítik", mely éppen azt tűzte ki célul, hogy felkarolja, és helyes irányba tereli ezt a korosztályt.

Legutóbb, amikor arra jártam, hatalmas meglepetés ért: eltűnt a mocsok a falakról! Valaki lefestette a sarki részt. Nosza, utána jártam, miként történhetett. És a nyomok a KÖZ-térbe vezettek! Kiderült, hogy Ági összefogta kis csapatát, és a fiatalok tették rendbe a korosztályuk, sőt barátaik, ismerőseik által tönkretett falakat. Furcsa helyzet ez. Mert rövidesen kiderül, saját kortársaikkal (barátaikkal, ismerőseikkel) szemben mennyire toleránsak a vandálságra hajlamos csoportok. Képesek-e tönkretenni társaik munkáját, mely annak bizonyítéka, hogy nem kell őket leírni.

Kiváló kezdeményezés volt ez, köszönet érte azoknak, akik megcselekedték. Aztán, hogy ennek az üzenetnek falra hányt borsó lesz-e a vége, az nagy kérdés. Bízom benne, hogy nem. Se így, se úgy.

Kövessen minket a Facebookon is!