Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 5. 19:29

Megkezdődött a Golgota szobor csoport restaurálása - megújul a kolostor kerítés is

Képgaléria
Megkezdődött a Golgota szobor csoport restaurálása - megújul a kolostor kerítés is
Megkezdődtek a főtéri Golgota szoborcsoport felújítási munkálatai. A komplex értékmentést a város központjában a Free Line Kft., Bozóki István restaurátor, a Városszépítő Egyesület és a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja vállalta magára. Remélhető, hogy a teljes rekonstrukció befejeződik húsvét ünnepére.

Korábban már hírt adtunk, hogy március 16-a hajnalban a Barátok Temploma előtti Mária szobor kezét valószínűleg egy vandál csoport szándékosan törte le. Akkor Király József a Freeline Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy két éven belül ez már a második eset volt. De a korábbi javítások olyan jól sikerültek, hogy a szobor keze most más helyet tört le. A korrekciót Bozóki István kőrestaurátor végzi.

Jelenleg a falak javítási és vakolási munkálatai folynak, majd a portól befeketedetett szoborcsoportot vizes módszerrel tisztítják meg. Azért hogy a kő ne engedje be a vizet, de a természetes légáteresztése megmaradjon hidrofobizálás módszerrel kezelik a felületeket. A húsvéti ünnepeken már a megtisztított és felújított szobor várja a járókelőket. – tudta meg lapunk Bozóki István kőrestaurátortól.

A sérült szobor felújításában a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja is segít.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház