Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 16. 05:03 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton reggel a Dunántúlon közepesen, máshol gyengén felhős időre ébredhetünk, csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél gyenge lesz, 0 és 5°C közötti minimumok várhatóak, de néhol gyenge fagy is lehet. Napközben sok napsütés várható, a nyugati tájakon az erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan zápor is lehet. A középső megyékben átmenetileg megélénkül az északkeleti szél. 14-17°C-ot mérhetünk a legmelegebb órákban.

Vasárnap reggel északon közepesen, máshol gyengén felhős, száraz idő valószínű. A szél mindenütt gyenge lesz, foltokban párássá válhat a levegő. 0-5°C közé süllyed a hőmérő higanyszála.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton nem várható fronthatás hazánk területén, kellemes, napos időre van kilátás. A középső tájakon időnként megélénkülhet a szél, ez egyesknél fejfájást, migrént okozhat, de az elmúlt napok szeles időjárásától nem kell tartanunk. Ha tehetjük, sétáljunk sokat a szbadban, friss, tiszta lesz a levegő, jót fog tenni a testmozgás! Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget!

Közlekedésmeterológia

Szombaton elszórtan kialakulhat kisebb eső, zápor, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, érdemes nagyobb követési távolságot tartani! A középső tájakon napközben átmenetileg megélénkülhet a szél, mely csökkentheti a könnyebb járművek menetstabilitását. Néhol az erős napsütés elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző hetihez képest az országos összpollenszám kis mértékben alacsonyabb volt, több városban azonban az átlagos tendenciától eltérően erősen emelkedett a pollenterhelés (a leginkább: Pesten, Pécsett és Tatabányán). A legmagasabb heti összpollenszámot Pesten mérték. Lecsengőben van a mogyoró és az éger pollenszórása, csökken a ciprus- és tiszafaféléké és a szilé, tetőzik a nyáré és a kőrisé, emelkedik a tölgy, a nyír, a fűz és a juhar pollenkoncentrációja. A ciprus- és tiszafafélék múlt heti csúcsa után ezen a héten a legtöbb városban a nyár pollenszemeiből volt a legtöbb – heti összpollenszáma ugrásszerűen emelkedett. A hét közepén Pesten, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szegeden és Győrött koncentrációja nagyon magas szintet ért el. Veszprémben, Egerben, Szekszárdon és Miskolcon a nyár virágporánál is nagyobb mennyiségben regisztrálták a csapdákban a kőris pollenszemeit. Heti összpollenszáma az előző hetinek közel háromszorosa volt. A csúcsán túljutva jelentősen visszaesett a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása – országos összpollenszáma kevesebb, mint a felére csökkent. A hét második felében már országszerte egyre nagyobb mennyiségben volt jelen a tölgy és a nyír virágpora. Erősödik a fűz pollenszórása is – a héten már virágporának koncentrációja szinte mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet. Végéhez közeledik a mogyoró, az éger és a szil virágzása – pollenszemeikből közepes koncentrációt már csak néhány napon mértek. A légköri allergén gombák mennyisége jelentősen megemelkedett – vasárnap Győrött a nagyon magas szintet is elérte.

Kövessen minket a Facebookon is!