Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 19. 11:44 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden délután csak gomolyfelhők zavarhatják majd meg az egyre melegedő, napsütéses időjárást. A Tiszántúlon egy-egy élénk széllökés is előfordulhat, 19-22°C között alakulnak a maximumok. Szerdán reggel alig lesz felhő az égen, nyugaton lehetnek kissé felhősebb területek, de mindenütt száraz időre van kilátás. Gyenge északkelti, keleti szél mellett 3-8°C közé hűl a levegő.

Napközben sok napsütésre van kilátás, a képződő gomolyfelhőkből csapadék sehol sem várható. A keleties szél gyenge marad, 19-24°C-ot mérhetünk a délutáni órákban.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden is marad a frontmentes időjárás, szép napos időre számíthatunk. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a szél is gyenge vagy mérsékelt marad, így érdemes lesz egy kis sétát tenni a szabadban, feltöltődhetünk a Npa jótékony sugarai által, és a közérzetünkben is jelentős javulást tapasztalhatunk. Csupán a gyulladásos panaszok erősödhetnek kissé a melegedés miatt. Reggel kicsit még hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni! Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget!

Közlekedésmeterológia

Kedden a frontmentes, száraz időnek köszönhetően kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei, hajnalban azonban néhol párássá válthat a levegő, ezeken a területeken romolhat a látástávolság. Az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt hetihez képest nőtt a pollenterhelés, a legmagasabb terhelés Mosdóson és Zalaegerszegen volt. Csökkent a mogyoró, az éger és a szil mellett a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása, valamint a nyáré és a kőrisé is, most tetőzött a nyíré, a gyertyáné és a fűzé, a platán és a tölgy virágporának koncentrációja pedig erősen emelkedik. Ezen a héten az ország nagy részében a nyír virágporából regisztrálták a legtöbbet a csapdákban : a mért legmagasabb koncentrációja Eger kivételével minden állomáson elérte a magas szintet, Mosdóson a hét első felében végig nagyon magas volt, illetve a hét közepén több napig nagyon magas szintet mértek még Zalaegerszegen, Kecskeméten és egy-egy napon Nyíregyházán és Győrött is. Nagymértékben emelkedett a tölgy összpollenszáma. Legmagasabb napi koncentrációja a legtöbb városban közepes, Pesten, Nyíregyházán, Békéscsabán és Szolnokon magas szintet ért el. A kőris koncentrációja hét végére csökkent le jelentősen, addig azonban a legtöbb helyen elérte a magas szintet. Fokozatosan csökkent a nyár virágporának koncentrációja, nagyon magas szintet már sehol sem mértek. A héten tetőzött a fűz pollenszórása is – összpollenszáma több mint négyszeresére emelkedett. Tovább csökkent a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja. Fokozatosan erősödik a gyertyán és a platán, előbbiből Veszprémben és Zalaegerszegen, utóbbiból Békéscsabán és Pécsett már mértek magas koncentrációt. A kültéri allergén gombák mennyisége kissé lecsökkent: országszerte alacsony volt, csak néhol mértek közepes, Győrött és Zalaegerszegen pedig magas szintet.

Kövessen minket a Facebookon is!