Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 26. 05:43 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Az éjjeli órákban a Nyugat-Dunántúlon sokfelé számíthatunk esőre, záporra, kezdetben több helyen zivatarra. A nyugati-északnyugati határ közelében jelentős - 10 mm feletti - mennyiségű csapadékra van kilátás. A keleti-délkeleti szél délen megélénkülhet. 7 és 12 °C közé csökken a hőmérséklet. Kedden napközben nyugaton folytatódik a borongós időjárás eleinte több, majd kevesebb helyen esővel, záporral. Keleten változóan felhős égboltra készülhetünk és csak néhol lehet zápor. Délen illetve északkeleten helyenként megélénkül a szél, máshol gyenge vagy mérsékelt légmozgás valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 22 °C között alakul, de nyugaton néhány fokkal hűvösebb lesz.

Szerdán nyugaton erősen, máshol közepesen, keleten gyengén felhős égboltra ébredhetünk, legfeljebb nyugaton lehet elvétve gyenge eső. A gyenge keleti-északkeleti légmozgásban 7 és 11 °C közé hűl a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden többen panaszkodhatnak fejfájásra, légnyomás-ingadozásra, gyenge kettősfronti hatás várható. Csökkenhet a koncentrációképesség, ezt a növekvő páratartalom tovább erősíti. A meleg főleg a szívbetegeknek és a keringési panaszokkal élőkél okozhat kellemetlen perceket. Reggel néhol kicsit hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni! A napos, kellemes idő sokat javít az általános közérzeten, egy kis séta alkalmával feltöltődhetünk némi energiával!

Közlekedésmeterológia

Kedden elszórtan alakulhatnak ki kisebb záporok, zivatarok, melyek területén átmenetileg csúszóssá, nedvessé válik az útburkolat, érdemes nagyobb követési távolságot tartani! A szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, ami csökkentheti a kisebb járművek menetstabilitását Az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az országos heti összpollenszám alacsonyabb volt, mint múlt héten – a tavaszi pollenszezon már túljutott a csúcsán, mely a nyír virágzásának múlt heti csúcsával esett egybe. Csökkenőben van tehát a nyár pollenszórása után már a nyíré, a gyertyáné, a tölgyé és a fűzé is, csúcsidőszakában van a platán és a bükk virágzása. A legtöbb városban már megjelent a csapdákban a pázsitfűfélék virágporából egy-egy szem – ezzel lassan kezdetét veszi a kora nyári szezon is. A héten a legmagasabb terhelést Mosdóson, Szegeden és Pesten mérték, a legalacsonyabbat Egerben és Tatabányán. Országos összesítésben a platán pollenszemeiből regisztrálták a legtöbbet. Heti összpollenszáma közel tízszeresére emelkedett, napi koncentrációja Mosdóson és Pesten elérte a nagyon magas szintet is. Közel felére esett vissza a tölgy országos heti összpollenszáma. Szezonja az előző hét végén már túljutott a csúcsán. Múlt hét közepén tetőzött a nyír pollenszórása – az ország északi területein és Zalaegerszegen azonban még mindig a legnagyobb mennyiségben regisztrálták virágporszemeit. Néhány állomáson a fűz virágporából monitorozták összességében a legtöbbet – országos szinten mennyisége már csökken, napi koncentrációja magas szintet csak a hét első felében ért el Győrött és Szegeden. A kőris virágporának mennyisége is csökken – napi koncentrációja magas szintet már sehol sem ért el. Szezonjának még nincs vége, mert most indult virágzásnak a virágos kőris – ez azonban rovarbeporzású és kevesebb pollent szór. Csökkent a gyertyán és a nyár pollenkoncentrációja is – a héten magas szintet már sehol sem mértek. A héten tetőzött a bükk pollenszórása. Már minden városban detektáltak a pázsitfűfélék pollenszemeiből néhányat – egy-két héten belül várható, hogy koncentrációja már tüneteket okozó szintet ér el. Virágpora nagyon erős allergén – aki érzékeny rá, készüljön fel a szezonjára. Kis mértékben csökkent a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – tüneteket okoző szintet Békéscsabán, Győrött, Tatabányán és Zalaegerszegen mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!