Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 27. 09:06

Felelősségérzettel az állatok iránt

Felelősségérzettel az állatok iránt
Nem túlzás azt mondani: a nyilvánossággal és szakértelemmel párosuló, korszerű, mélyen humánus állatvédelem kecskeméti születése, kiteljesülése Tőzsér Juditnak, a Gong Rádió alapító-igazgatójának a nevéhez kötődik Kecskeméten. Ő volt az, aki felismerte, hogy a civil szervező erő - ha párosul a média lelkesítő, mozgósító lehetőségeivel - rövid időn belül társadalmi üggyé válhat. Tőzsér Judit munkájának köszönhetően építő, nevelő és védő mozgalom született a hírös városban. Két sikeres szervezet születésénél is bábáskodott. 2003-ban ő szorgalmazta a Mentsvár Alapítvány létrehozását. 2009-ben alakult meg az általa megálmodott Menhely az Állatokért Alapítvány, amely azóta országos visszhangot kiváltó kezdeményezések elindítója lett.

 Az önkormányzattal megkötött közhasznúsági szerződés alapján, 2010-től ennek a szervezetnek a dolgozói látják el az ebrendészeti feladatokat Kecskemét közigazgatási területén. Sajnos egyre több kicsapott, kóborló, csont sovány, megkínzott ebről kell gondoskodniuk.

- Egy elhivatott állatvédő egyszerre örül és sír – mondja az elnök asszony. - Érzékeli ugyan a kedvező változásokat, de szinte nap, mint nap tapasztalja, hogy sokan nem hajlandók tudomást venni a törvény előírásairól. Szerencsére az igazságszolgáltatás fórumai példákat kínálnak arra, hogy az állatok jogainak megsértése komoly következményekkel járhat. Akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat az, aki a kutyáját pusztítható, élettelen tárgynak tekinti. Országosan példaadó együttműködés: a városban már öt éve nem gyepmesteri, hanem ebrendészeti telep működik, és azt egy civil szervezet működteti. Jelenleg nyolc olyan településsel vagyunk kapcsolatban, amelyek szeretnék követni Kecskemét példáját. Jó lenne, ha nem csak ebben járnánk élen, hanem a kutyák azonosítását megkönnyítő chipezésben is. 

- A Kisfáiban működő menhelyünkön egyetlen kutyát sem altatnak el, csak akkor, ha az orvos szerint menthetetlen. Minden állatot gyógyítanak, ha szükséges, és megpróbálják őket örökbe adni. Úgy gondolom, az emberek szemléletén kellene változtatni – hangsúlyozza Tőzsér Judit. - Azért dolgozunk, hogy mindenki megértse, felelősséggel tartozunk az állatokért. Szeretnénk elérni, hogy minden kutya chippel legyen ellátva, és a gazdájához vissza lehessen vinni. Ha törvény születne ennek kötelezővé tételéről is, akkor felelősségre lehetne vonni azokat, akik kiteszik az utcára megunt kedvenceiket. Országos feladataim mellett, küzdök azért is, hogy az állatvédelmi törvényt tovább szigorítsák. Mint a Vidékfejlesztési Minisztérium és a hazai civil állatvédők kapcsolattartója a megoldandó feladatokat már sorra vettük dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelővel. Egyetértünk abban, hogy fontos a szemléletváltozás. Fontos a törvény szigora, mert addig nem várhatjuk, hogy az emberek másképp gondolkodjanak,.

Az alapítványt az adójuk egy százalékával is támogathatják az állatvédők, de a Menhely munkatársai egyéb adományokat is szívesen fogadnak. Amire most leginkább szükségük lenne, az a kutyaház, hiszen a befogadott állatok száma egyre nő. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület