Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 28. 21:24

A kerékpárosok ellenőrzésére szervezett akció eredménye

A kerékpárosok ellenőrzésére szervezett akció eredménye
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2011. április 4. és 2011. április 26. napja közötti időben kerékpárosok közlekedésbiztonságát javító intézkedéseket hajtottunk végre fokozott közúti ellenőrzések keretében. A fokozott közúti ellenőrzés során 524 esetben került sor kerékpárossal szemben intézkedésre, melynek nagy többsége (188 eset, az összes intézkedés 35,87 %-a) a kerékpár kötelező tartozékainak hiánya miatt történt. Az esetek 20,8 %-ában (109 eset) az intézkedés oka az elindulás és haladás szabályainak megsértése volt. Az intézkedés alá vontak 11 %-ával szemben (58 eset) alkoholos befolyásoltság állapotában történő kerékpározás miatt volt szükséges a rendőri intézkedés. A világítási szabályokat az intézkedés alá vontak 11,6 %-a, míg a láthatósági mellény használatának szabályait a kerékpározók 1,7 %-a szegte meg.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a fenti időszakban 50 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, ez 2 %-kal több, a 2010. év április 4-26. közötti időszakban történt balesetek számánál. A megjelölt időszakban az összes baleset 22,0 %-ában voltak kerékpárosok a résztvevők, melyből 4 %-ban okozóként, 18 %-ban sértettként voltak jelen a személyi sérüléses közlekedési balesetben.

 

A kerékpárosok ellenőrzését a közlekedők nagy többsége hasznosnak ítélte meg, de voltak olyan kerékpárosok, akik zaklatásnak vették az őket érintő ellenőrzéseket. Volt olyan kerékpáros vélemény is, mely szerint nem ők az igazi szabálysértők, hanem a gépkocsivezetők, akik gyorsan hajtanak. Tényként elmondható, hogy a nagyszabású kerékpáros ellenőrzést szokatlannak ítélték meg kezdetben.

 

A kerékpárosok láthatóságát illetően megyénkben kedvező tendencia mutatkozik, a láthatósági mellényt többnyire viselik a kerékpárosok, sokszor még nappali, jó látási viszonyok mellett is. A kerékpárosok által használt világító berendezések többnyire mobil, elemmel működő „villogók”, melyeket a kerékpárosok közlekedésük során sokszor a táskájukban tartottak és nem a járművükre felszerelve. A kerékpárosok közül sokan nem értették, miért kell azt ellenőrizni, hogy van-e járművükön küllőprizma. Olyan kerékpárt, melynek minden kötelező tartozéka megvolt, csak igen csekély számban lehetett találni.

Megemelkedett az elmúlt időszakban a rendőrkapitányságokra betelefonáló, érdeklődők száma a kerékpárok kötelező felszereléseivel, a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályokkal kapcsolatban.

 

Az ellenőrzések tapasztalatai között szükséges azt is megemlíteni, hogy a kerékpárral közlekedők jelentős hányada nem ismeri a rájuk vonatkozó KRESZ előírásokat, alapvető szabályokat.

Kövessen minket a Facebookon is!