Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 1. 06:05 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Vasárnap reggel sok lesz felettünk a felhő, és a nyugati tájak kivételével többfelé lehet még eső, zápor. Gyenge lesz a légmozgás, 8-13°C közötti minimumokra van kilátás. Napközben egy hidegfront hatására megnövekszik a gomolyfelhőzet, és nyugat felől egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Egy-egy hevesebb zivatart felhőszakadás, jég is kísérhet. A szél gyenge lesz, de zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. 17-22°C-ig melegszik a levegő.

Hétfőn reggelre északnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet, ekkor már főleg a keleti országrészben számíthatunk további záporokra, kisebb esőre. Az északi-északnyugati szelet a Dunántúlon és északon élénk lökések kísérhetik, a minimumok 7 és 12°C között alakulnak majd.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Vasárnap kettős fronthatás terhelheti szervezetünket, emiatt ingadozhat vérnyomásunk, ingerlékenyebbek lehetünk. A nedves, fülledt levegő miatt az időseknek és a betegeknek nehezebb napjuk lehet. A csapadékos tájakon a reumatikus és izületi panaszok is erősödhetnek. Reggel még kicsit hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani!

Közlekedésmeterológia

Vasárnap többfelé várható zápor, zivatar, melyek területén csúszóssá, nedvessé válik az útburkolat, legyünk óvatosak! Egy-egy zivatarban viharos széllökések is előfordulhatnak, melyek csökkentik a jármű menetstabilitását, valamint felhőszakadások területén átmentileg lecsökkenhet a látástávolság. A kettős fronthatás miatt ingerlékenyebbek lehetünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző hét első felében erősödött a pollenterhelés, szombaton tetőzött, majd az esős idő következtében vasárnapra lecsökkent. A legmagasabb terhelés Pesten, Debrecenben és Pécsett volt, a legalacsonyabb Egerben és Szolnokon. Csúcsidőszakában van a tölgy, a platán, az eperfafélék és a dió pollenszórása, csökkenőben a nyíré, a fűzé, a gyertyáné és a bükké, emelkedik a pázsitfűfélék, a fenyőfélék és a csalánfélék virágporának mennyisége. Országosan még mindig a platán pollenszemeiből volt a legtöbb, legmagasabb napi koncentrációja Szegeden, Pécsett, Mosdóson és Nyíregyházán elérte a nagyon magas szintet. A hét második felétől országos szinten már az eperfafélék virágporából volt a legtöbb – Pesten és Szekszárdon összpollenszáma a platánét is meghaladta. Koncentrációja még csak az állomások felénél érte el a magas vagy nagyon magas szintet, de a hét második felétől már a legtöbb helyen tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták. Már túljutott szezonja összesített csúcsán a tölgy virágzása, mégis a jó idő következtében pollenszórása ismét felerősödött és több városban is ezen a héten tetőzött, heti összpollenszáma pedig 6 városban is a legmagasabb volt. Koncentrációja a legtöbb helyen elérte a magas szintet, Debrecenben, Miskolcon és Salgótarjánban pedig nagyon magas volt. Fokozatosan tovább csökkent a nyír pollenkoncentrációja, összesített csúcsán már túl van a fűz, a kőris és a gyertyán szezonja, azonban pollenszórásuk több állomáson is most tetőzött. A héten tetőzött a bükk pollenszórása. Egyre több állomáson mérnek tüneteket okozó koncentrációt a pázsitfűfélék és a csalánfélék virágporából – sőt, a pázsitfűfélék napi koncentrációja Békéscsabán már a magas szintet is elérte. Csökkent a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – tüneteket okozó közepes koncentrációt csak Győrött mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!