Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 12. 14:41

Autótörténeti mérföldkövek Kecskeméten – a „Ponton Mercedes”

Képgaléria
Autótörténeti mérföldkövek Kecskeméten – a „Ponton Mercedes”
Ön el tudná képzelni életét autó nélkül? 125 évvel ezelőtt még maga Carl Benz sem gondolta volna, hogy forradalmi változást indít el az emberiség életében. Carl Benz 1886-ban szabadalmaztatta a világ első motoros autóját, a „Benz-Patentwagen-t”, minden mai autó ősét. A 125 éves autózásnak és Carl Benz-nek állít emléket a VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra, melynek mezőnyében rekord számú, több, mint 75 meseszép oldtimer fedezi fel Budapest, ill. Kecskemét környékét. A 2011. május 20-21-én megrendezésre kerülő oldtimer verseny között öt olyan modell is indul, amelyek nemcsak a márka, de az autózás történetében is mérföldkőnek számít.

A Csillagtúra mezőnyében induló, 1962-es gyártmányú W120-as modell újdonsága a karosszéria szerkezetében rejlik. Már 1953-ban úgy építették fel ezt a típusú modellt, hogy a lámpák és sárvédők nem különálló egységet alkottak, hanem azokat a komplett önhordó karosszériába integrálták. Ezt a megoldást nevezik „Ponton” karosszériának, amelynek köszönhetően csökkent az autó légellenállása és nőtt az utas- és csomagtere. A karosszéria biztonsági eleme volt a Barényi Béla-féle biztonsági padlólemez, amely jobb védelmet nyújtott oldalütközés ellen, mint a korábbi alvázas konstrukciók.

 

A „Ponton Mercedes” és a több, mint 75 darab, gondosan karbantartott, csillogó jármű 2011. május 20-án, pénteken 20:30 órától érkezik a budapesti Széchenyi térre (volt Roosevelt térre), majd ugyaninnen rajtol május 21-én, pénteken 9:00 órától, hogy délután 16:30 órakor célba érkezzen a kecskeméti főtérre. A régi idők világát idéző autócsodákon kívül a világ első autója, a „Benz-Patentwagen” korhű mását is megtekinthetik az érdeklődők mindkét helyszínen.

Rendezvény neve:VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Időpont, helyszín:

2011. május 20., péntek, 20:30 órától befutó – Széchenyi tér (volt Roosevelt tér), Budapest

2011. május 21., szombat, 9:00 órától rajt – Széchenyi tér (volt Roosevelt tér), Budapest

2011. május 21., szombat, 16:30 órától befutó – főtér, Kecskemét

 

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

A manapság oly színes veteránautós élet úttörőjeként indult útjára a Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 2003-ban, a Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete és a Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület szervezésében. A rendezvényen 1980. december 31. előtt gyártott, vagy a stuttgarti Classic Center által „klasszikusnak” minősített Mercedes-Benz autók vehetnek részt. A verseny ún. átlagtartó ügyességi verseny, amely során adott idő alatt adott távolságot kell a résztvevőknek teljesíteni. Ez a fajta verseny elsősorban sok gyakorlást és ügyességet igényel, így lóerőtől függetlenül egyforma eséllyel indulnak a különböző évjáratú és teljesítményű autók. A Csillagtúra különlegessége abban rejlik, hogy – más veteránautós megmérettetésekkel ellentétben – minden évben Magyarország különböző tájegységét fedezi fel, és kizárólag Mercedes-Benz klasszikautók vesznek részt a rendezvényen.

Kövessen minket a Facebookon is!