Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 16. 05:19 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn reggel országszerte csapadékos, borongós, kissé lehangoló időre ébredhetünk, keleten-északkeleten konvektív csapadék is lehet. A Dunántúlon erős, északkeleten élénk lökések kísérhetik a szelet, a legalacsonyabb hőmérsékletek 7 és 11°C között várhatóak. Napközben nyugat felől elkezd felszakadozni, csökkenni a felhőzet, a Dunántúlon már a Nap is kisüt, eleinte keleten lehet még kisebb eső. Többfelé lesz élénk, erős az északi szél, a Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérsékletek 13-18˘C között alakulnak.

Kedden reggel az északnyugati területek és keleti-délkeleti megyék felett lehet több felhő, de csapadék már sehol sem várható. Szeles marad az idő, a Tiszántúlon és a Dunántúlon erős lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérsékletek 4 és 10°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn erős hidegfronti hatás várható, emiatt migrénes fejfájásra, ingadozó vérnyomásra, erősödő görcsös fájdalmakra panaszkodhatnak az érzékenyebbek. A megerősödő, a Dunántúlon olyor viharossá fokozódó szél szintén erősítheti a fejfájásos, migrénes panaszokat.

Közlekedésmeterológia

Hétfőn a megerősödő, a Dunntúlon helyenként viharossá fokozódó szél miatt csökkenhet a járművek menetstabilitása. A csapadékos, zivataros területeken ráadásul csúszós útszakaszokra készülhetünk, emiatt tartsunk nagyobb követési távolságot, legyünk figyelmesebbek az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten tovább csökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés Miskolcon volt, a legalacsonyabb Tatabányán. Még mindig csúcsidőszakában van a fenyőfélék és a vadgesztenye pollenszórása, már csökken a tölgy, a platán, a dió után az eperfafélék pollenkoncentrációja is, egyre emelkedik a levegőben a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az eperfafélék múlt heti csúcsa után ezen a héten már a legtöbb állomáson és országos összesítésben is a fenyőfélék pollenszemeiből volt a legtöbb a csapdákban. Múlt héten tetőzött, azóta jelentősen csökkent az eperfafélék pollenszórása, heti öszspollenszáma közel a negyedére esett vissza. Tovább csökkent a tölgy virágporának koncentrációja, magas szintet már csak Salgótarjánban és Miskolcon detektálták. Fokozatosan erősödik a pázsitfűfélék pollenszórása – napi koncentrációja a legtöbb helyen elérte a közepes, Békéscsabán és Mosdóson pedig már a magas szintet is. Országszerte jelentősen lecsökkent már a platán virágporának mennyisége. Fokozatosan tovább csökken a dió és a kőris pollenkoncentrációja – közepes szintet leginkább csak a hét első felében monitoroztak. A héten tetőzött a vadgesztenye – napi pollenkoncentrációja több városban is elérte a tüneteket okozó, közepes szintet. A hét elején emelkedett a légköri allergén gombaelemek koncentrációja.

Kövessen minket a Facebookon is!