Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 17. 05:29 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden reggel az délnyugati és keleti-délkeleti megyék felett lehet több felhő, de csapadék már sehol sem várható. Az északi szél mérsékelét vagy gynege lesz. A legalacsonyabb hőmérsékletek 4 és 10°C között várhatóak. Napközben a Tiszántúlon gyengén, másutt közepesen felhős lesz az ég, főleg gomolyfelhők kialakulására számíthatunk. Egy-egy futó zápor esetleg a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő. Mindenütt mérséklődik a szél, a csúcshőmérsékletek 18 és 23°C körül alakulnak.

Szerda reggel délkeleten közepesen, másutt gyengén felhős időre ébredhetünk, csapadék sehol nem várható. Gyenge lesz az északi, északnyugati szél, foltokban párássá válik a levegő. 5-11°C közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden melegfronti hatás érvényesül, ami nyugtalanságot, fáradékonyságot és depressziós tüneteket okozhat. A barátságtalan, őszies idő megviselte az ízületi gondokkal küszködőket, az ő panaszaik a hét további részében enyhülnek. A napsütéses órák száma ugrásszerűen megnő, ami pozitívan hat a közérzetünkre. A helyenkénti záporok nedves légtömegei fejfájást eredményezhetnek.

Közlekedésmeterológia

Kedden a nap elején még egy-egy élénk lökés kísérheti a szelet, ezért csökkenhet a kisebb járművek menetstabilitása. A naposabb tájakon az erős napsütés elvakíthatja a gépkocsivezetőket, ezen kívül a közlekedésre veszélyes időjárási jelenség nem várható. A melegfront miatt ingerlékenyebbek lehetünk, legyünk több türelemmel a többi közlekedő felé. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten tovább csökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés Miskolcon volt, a legalacsonyabb Tatabányán. Még mindig csúcsidőszakában van a fenyőfélék és a vadgesztenye pollenszórása, már csökken a tölgy, a platán, a dió után az eperfafélék pollenkoncentrációja is, egyre emelkedik a levegőben a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az eperfafélék múlt heti csúcsa után ezen a héten már a legtöbb állomáson és országos összesítésben is a fenyőfélék pollenszemeiből volt a legtöbb a csapdákban. Múlt héten tetőzött, azóta jelentősen csökkent az eperfafélék pollenszórása, heti öszspollenszáma közel a negyedére esett vissza. Tovább csökkent a tölgy virágporának koncentrációja, magas szintet már csak Salgótarjánban és Miskolcon detektálták. Fokozatosan erősödik a pázsitfűfélék pollenszórása – napi koncentrációja a legtöbb helyen elérte a közepes, Békéscsabán és Mosdóson pedig már a magas szintet is. Országszerte jelentősen lecsökkent már a platán virágporának mennyisége. Fokozatosan tovább csökken a dió és a kőris pollenkoncentrációja – közepes szintet leginkább csak a hét első felében monitoroztak. A héten tetőzött a vadgesztenye – napi pollenkoncentrációja több városban is elérte a tüneteket okozó, közepes szintet. A hét elején emelkedett a légköri allergén gombaelemek koncentrációja.

Kövessen minket a Facebookon is!